IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Китай може да си позволи забавяне на растежа до 7% през 2015 г.

Фокусът трябва да е върху реформите, а не върху конкретни цели за растежа, посочва Световната банка

15:45 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ: Китай може да си позволи забавяне на растежа до 7% през 2015 г.

Китай може да си позволи икономически ръст от 7% през 2015 г. и все още да поддържа трудовия пазар в добро състояние. До този извод достига Световната банка (СБ) въпреки призивите й Пекин да спре да поставя конкретни цели пред растежа, пише CNBC.

„Нашето послание е, че политическият фокус трябва да бъде върху реформите, а не върху достигането на определени цели за растежа“, коментира Карлис Смитс, старши икономист в офиса на СБ в Пекин. „Според нас индикативна цел от около 7 на сто за 2015 г. ще е достатъчна за поддържането на стабилността на пазара на труда“, добавя тя.

„Често срещано опасение е, че политика, насочена към постигането на амбициозни цели, подобно на тези, зададени за 2014 г., ще изисква макроикономическата политика да продължи да подкрепя вътрешното търсене вместо реформите“, коментира още Смитс.

Въпреки че някои китайски анализатори смятат, че само чрез напредък в реформите Поднебесната империя може да стимулира икономиката за в бъдеще, от СБ предупреждават, че всеки тласък на растежа, дошъл от реформите, няма да бъде толкова мощен в сравнение с тези в миналото.

„Реформите от второ поколение най-вероятно ще имат по-слабо въздействие от „първото поколение“ реформи, проведени през последните няколко десетилетия“, посочват от международната финансова организация в своя доклад за състоянието на китайската икономика, публикуван три пъти годишно.

Според изчисления на СБ и Центъра за изследване на развитието на Китай реформите могат да увеличат потенциалния растеж на страната с около 0,8 процентни пункта през първата година. За пет години реформите могат да добавят към потенциалния ръст общо 3,5 пр. пункта.

„Въвеждането на подобен координиран план за реформи може да ускори потенциалния икономически ръст на Китай, но това няма да преобърне умереността на растежа през следващото десетилетие“, гласи още становището на банката.

Припомняме, че международната финансова институция вече предвижда, че през 2014 г. икономическият растеж на Китай ще бъде 7,4% и 7,2 на сто догодина спрямо първоначално предвижданите 7,6% и 7,5%, съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още