IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка оряза прогнозата си за растежа на развиваща се Азия

Умереният икономически ръст на Китай и очакванията за затягане на глобалните монетарни условия са с най-голямо влияние за региона

10:31 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банка оряза прогнозата си за растежа на развиваща се Азия

Световната банка (СБ) понижи прогнозата си за растежа на държавите в развиваща се Източна Азия за тази и следващата година. Това се случва на фона умерения икономически ръст на Китай и на очакванията на политиците за затягане на глобалните монетарни условия, пише Bloomberg.

Международната финансова институция вече предвижда, през 2014 и 2015 г. регионът ще разшири съвкупния си брутен вътрешен продукт (БВП) с 6,9% вместо със 7,1%, каквато бе априлската прогноза.

Икономическият растеж на Китай ще бъде 7,4% през тази година и 7,2 на сто догодина спрямо първоначално предвижданите 7,6% и 7,5%, съответно.

Макроданните, публикувани миналия месец, показаха, че активността в китайското индустриално производство е най-слабата от началото на глобалната финансова криза. Освен това умереният ръст на инвестициите и на продажбите на дребно подчертават рисковете от задълбочаване на икономическото забавяне, водено от състоянието на имотния пазар.

От институцията смятат, че продължаващите протести най-вероятно ще се отразят на икономиката на Хонконг, но до момента нямат значително отражение върху китайското стопанство.

Множеството неизвестни могат да се отразят негативно на растежа в региона на Източна Азия и Тихия Океан, като могат да причинят и рискове за еврозоната и Япония, да доведат до остро затягане на глобалните финансови условия и да разпалят международно и регионално геополитическо напрежение, смятат от СБ.

Експертите на институцията съветват правителствата да се предпазят от уязвимостите, причинени от предходни финансови и бюджетни политики, като проведат структурни реформи, за да заздравят конкурентоспособността на износа.

От СБ очакват растежът в региона, без Китай, да се ускори до 5,3% през 2015 г. от 4,8 на сто през тази, тъй като повсеместното възстановяване в богатите икономики стимулира търсенето на износа на развиващия се регион. Това ще се случи и на фона на местните икономически реформи, които бележат напредък в по-големите южноазиатски икономики.

Освен това СБ покачи прогнозата си за растежа на Малайзия – от 4,9% до 5,7% през 2014 г., заради силния ръст на износа, отчетен през първото полугодие. Международната банка оряза наполовина очакванията си за изменението на БВП на Тайланд – от 3% до 1,5 на сто тази година.

По отношение на глобалната икономика от СБ отчитат признаци за възстановяване, въпреки че то е с неравномерно темпо. Значителните съмнения както към силата и устойчивостта на възстановяването в богатите икономики, така и към времевата рамка на действията на централните банки в тези държави, остават.

Прогнозите са, че през 2014 г. световната икономика ще отбележи растеж от 2,6%, а в периода от 2015 до 2017 г. – средно 3,3%.

„В тази несигурна глобална обстановка все още са налице възможности да се извършат критични, а в някои случаи и закъснели, реформи“, отбелязват от СБ по отношение на перспективите пред глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още