IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка понижи прогнозата си за растежа на Украйна

Международната финансова организация вече прогнозира спад на БВП от 8% за тази година и от 1% през следващата

15:40 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка понижи прогнозата си за растежа на Украйна

Украинската икономика най-вероятно ще пострада много повече в сравнение с първоначалните очаквания заради конфликта в източните територии на страната, прогнозира Световната банка (СБ).

Международната финансова организация сега предрича, че брутният вътрешен продукт (БВП) на бившата съветска република ще се свие с 8% през тази година спрямо предходната прогноза от 5 на сто, пише ВВС. За 2015 г. от СБ очакват понижение от 1% вместо растеж от 2,5%.

Прогнозата идва, след като проруските сепаратисти и правителствените сили се съревновават за контрола над летището, намиращо се в близост до източния град Донецк. Бунтовниците казват, че са окупирали почти цялото летище, но правителството оспорва твърденията.

Според СБ конфликтът е накърнил икономическата активност в източните Донецка и Луганска област, заради което спадът на БВП ще е по-голям.

Представителят на международната финансова институция в страната Кимиао Фан казва, че двете области формират около една шеста от БВП на Украйна, както и четвърт от индустриалното производство.

Президентът на Русия Владимир Путин отново обяви западните санкции за своеволни и каза, че те няма да спрат страната му да добие по-голяма икономическа мощ. Според него Русия ще продължава да бъде отворена пазарна икономика.

Той уверява, че правителството няма да налага ограничения върху капиталовите потоци, влизащи в и излизащи от страната, както и да противодейства на валутните изменения.

Отделно Международният валутен фонд оряза прогнозата си за растежа на Русия през 2015 г. наполовина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още