IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е заплашена от тежка икономическа криза заради конфликта

Разрушена е важна инфраструктура и са блокирани спешни реформи, предупреждава Киев

11:20 | 21.08.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Киев обвинява въстаниците, че умишлено нанасят щети на инфраструктурата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Киев обвинява въстаниците, че умишлено нанасят щети на инфраструктурата. Снимка: Ройтерс

Конфликтът с Русия нанася огромни щети на украинската икономика. В сряда украинският премиер Арсений Яценюк даде ясно да се разбере, че бунтовническото въстание в източната част на страната ще причини сериозни дългосрочни икономически щети и блокира крайно необходими реформи, пише Wall Street Journal.

Украйна „губи ежедневно икономическия си потенциал", заяви Яценюк, добавяйки, че възстановяването на унищожената инфраструктура може да струва милиарди долари.

Въпреки подновения дипломатически натиск за решаване на бушуващия в продължение на четири месеца конфликт и в сряда се стигна до нови ожесточени боеве между украински войници и проруските сепаратисти.

Руският президент Владимир Путин ще се срещне във вторник с украинския президент Петро Порошенко и ръководители от Европейския съюз. Представители на Украйна и Запада се надяват на напредък по време на тази среща.

Яценюк, който е икономист, заплаши през юли да подаде оставка, тъй като икономическите реформи в страната напредват бавно. Той обвини в сряда подкрепяните от Русия бунтовници, че умишлено обстрелват украинската инфраструктура - като мини, електроцентрали и железопътни мрежи. 

„Всяка минута се причиняват умишлени щети на Украйна. Това са целенасочени и планирани предварително действия, които ни задушават икономически. Русия е наясно, че така ние ще се нуждаем не от един милиард гривни, а от един милиард долара, за да се възстановим", коментира Яценюк по време на заседание на кабинета.

Русия досега отрича яростно твърденията на Запад, че изпраща бойци и оръжия в източната част на Украйна за подпомагане на бунтовниците. Самите бунтовници обвиняват Киев за бомбардировките, при които множество градове в силно индустриализираната Източна Украйна са тежко поразени.

Според украинския министър на финансите Александър Шлапак щетите от въоръжения конфликт досега надвишават 600 млн. долара. Той обаче подчертава, че все още не може да се даде реална оценка за финансовите и икономическите загуби на страната. Окончателните загуби ще станат ясни чак след като приключи конфликтът.

Предвид финансовите затруднения на страната Шлапак поиска от Международния валутен фонд да изплати последния от трите кредитни транша на обща стойност 3,6 милиарда долара по-рано от договорения срок.  Яценюк заяви, че очаква решение от изпълнителния съвет на МВФ на 29 август. Става дума за финансов транш от 1,4 милиарда долара. МВФ отпуска на страната общо 17 млрд. долара помощ в рамките на две години. 

МВФ призовава украинското правителство да увеличи цената на природния газ за домакинствата. В допълнение Украйна трябва да преустанови подкрепата си за националната валута гривна чрез интервенции на валутния пазар. Но военната операция в източната част на страната увеличава значително разходите на правителството, а конфликтът с бунтовниците забавя според Яценюк планираните реформи.

„Докато сигурността не се стабилизира, изглежда, че по-нататъшното обезценяване на гривната е неизбежно. А по-слабата валута ще създаде на правителството допълнителни проблеми, като вероятно ще насърчи инфлацията, ще задълбочи рецесията и ще увеличи още повече натиска върху банките и публичните финанси", казва Тимъти Аш, анализатор в Standard Bank.

В края на юли стана ясно, че икономиката на Украйна се е свила с 4,7% през второто тримесечие спрямо същия период през миналата година. Този спад идва след свиване на икономиката с 1,1% през първото тримесечие и илюстрира тежките последици от конфликта за два ключови региона в Източна Украйна, които по принцип създават 16% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Украинската икономика изпадна в рецесия още през втората половина на 2012 г., а през миналата година не отбеляза ръст. Първоначално Киев очакваше през 2014 г. икономиката да се свие с 3%, но конфликтът допълнително натовари държавния бюджет и задълбочи икономическата криза.

МВФ очаква БВП на Украйна през 2014 г. да се свие с 6,5% въпреки предвидения спасителен план в размер на 17 млрд. долара, от които първите 3,2 млрд. долара са вече изплатени. 

Междувременно все още не е ясно как ще се процедира с предполагаемия хуманитарен конвой от Русия. Както и досега, колоната от камиони е паркирана в област на около 30 километра от руско-украинската граница. Те изчакват там от почти една седмица, докато Украйна и Русия се пазарят за условията, при които конвоят може да продължи. 

Международният Червен кръст трябва да координира трансфера на помощта, но все още изчаква да получи гаранции за сигурност. Според говорителя на Комитета на Международния червен кръст малка група от служители на организацията в сряда е разгледала пътя към Луганск, за да се увери, че конвоят може да поеме по този маршрут.

16 камиона от колоната са напреднали в сряда вечер към митническата част в руската част на граничния пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Интересно как така се получи , че вместо " светлото европейско бъдеще" реалността се оказа далеч по страшна от тази при " тираннина" Янукович? Може би пак Путин е виновен , както за днешното " благоденствие" в Либия, Сирия, Ирак, и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
И в очите на фашиста Путин нашата мила РБ не е нищо друго освен робска колония за изтоване на търсещото същия келепир руско джудже с императорски амбиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
kane
преди 9 години
...искам да ви обърна внимание че РБ не е нищо по-различно в очите на чуждите нашественици, наричащи се "инвеститори", "бизнесмени", "демократи", "реформатори" и пр. те са си едни фашисти търсещи келипир на всяка цена с пълна безкруполност към хора и природа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
nikolay.r.todorov
преди 9 години
"и 90% да е спада ще си го навакса като излезе от войната. " Без газ, въглища и с изплашени инвеститори бая трудно ще си навакса каквото и да е било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
" ... Вместо туй типичната "защо биете ***" пропаганда :)"-------------Не е пропаганда, там даже вече почнаха да ги стрелят :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 12
moderebov
преди 9 години
От лафовете ти лъха на глад, Руски глад :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
***-аджийски надничар при това ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
*** и надничар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 15
moderebov
преди 9 години
Ти хубавичко ме изкритикува, ама не можа да обориш и една моя дума. Вместо туй типичната "защо биете ***" пропаганда :)Успокой се, мога да те запсувам напълно безплатно - и безпартийно :) Путин е едно просто ченге, изглеждащо удивително на място по разните карикатури ... жалко за цялата нация която си мисли че ще цъфне и върже с него. Не си научиха урока и това си е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 7
Lesov
преди 9 години
Заслужават си го тъпите хохли, в 21 век (века на информацията) можеше да погледнат малко встрани какви са последствията от евроинтеграция + платени мафиоти политици.Инвестор - моля съчинете някакъв глобален анализ на създалата се ситуация във Фъргюсън...с колко промила ще е спада в DJ.. и прочие..И нали не беше честно да бием *** ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още