IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна са се разбрали за доставките на хуманитарна помощ

Това съобщи финландският президент след разговор с Владимир Путин в Сочи

17:54 | 15.08.14 г. 1
<p>
	Владимир Путин и финландският му колега Саули Ниинистьо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин и финландският му колега Саули Ниинистьо. Снимка: Ройтерс

Украйна, Русия и Международният Червен кръст са постигнали споразумение за доставката на руска хуманитарна помощ за Източна Украйна, съобщи финландският президент Саули Ниинистьо след разговорите с руския си колега Владимир Путин в Сочи, предаде Ройтерс.

Ниинистьо изрази надежда, че това ще открие пътя за примирие между правителството в Киев и проруските бунтовници. По-късно от офиса на финландския президент съобщиха, че от Сочи той директно ще отиде в Киев, където ще се срещне с украинския си колега Петро Порошенко.

Според информацията Порошенко е поканил Ниинистьо, като двамата ще обсъждат украинската криза.

"Русия и Финландия са решени да прилагат всички усилия за най-бързо прекратяване на конфликта в Украйна и за установяване на диалог между всички заинтересовани страни, както и за оказване на хуманитарна помощ", заяви Путин.

Двамата президенти изразиха сериозна загриженост от мащабите на бойните операции в югоизточните райони на Украйна и от разразилата се там хуманитарна катастрофа, пише БТА.

Путин обърна внимание, че в резултат от действията на санкциите на Европейския съюз целият комплекс от руско-финландските търговско-инвестиционни връзки се е оказал застрашен. Като пример той посочи, че от началото на тази година взаимният стокооборот е спаднал с 8 на сто.

"С господин президента обсъдихме това неблагоприятно развитие. Аз смятам, че санкциите обезателно ще се отразят на търговията, на интересите на бизнеса, на динамиката на развитието на нашите страни, и в крайна сметка - на цялата световна икономика", подчерта Путин.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
SPART
преди 9 години
"Украйна, Русия и Международният Червен кръст са постигнали споразумение за доставката на руска хуманитарна помощ за Източна Украйна, съобщи финландският президент Саули Ниинистьо след разговорите с руския си колега Владимир Путин в Сочи, предаде Ройтерс."Ройтерс може да си пише каквото си иска - съответно филмирането на читателите му е напълно разрешено(все още.......).Ето точния цитат:"С.НИИНИСТ (как переведено): Хочу поблагодарить Президента Путина за откровенную беседу.........Мы сегодня услышали новость о том, что гуманитарная миссия от Российской Федерации сейчас идт вперд, и было достигнуто взаимопонимание по поводу доставки этой гуманитарной помощи между Украиной, Россией и Красным Крестом.И мы надеемся на то, что эта новость свидетельствует о возможности укрепления взаимного доверия. И такое взаимное доверие нам действительно нужно для того, чтобы сделать следующий шаг, добиться следующего результата, то есть введения режима прекращения огня......Спасибо (по-русски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още