IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна предлага да спре транзита на руски газ

Тази вечер Киев трябва да реши какви огледални санкции ще въведе срещу Русия

15:44 | 08.08.14 г. 57
Автор - снимка
Редактор
Украйна предлага да спре транзита на руски газ

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк предлага страната му да прекрати транзита на руски газ към Европа като санкция срещу руската икономика, съобщава AP.

Очаква се до края на деня Украйна да реши какви мерки срещу Русия да предприеме. Те ще бъдат гласувани от парламента най-вероятно във вторник следващата седмица. Обсъжда се прекратяването на всякакви руски транзити през територията на страната, включително на синьо гориво и на полетите на руски авиокомпании.

Киев подготвя и списък, в който са включени 172 руски граждани и 65 юридически лица, на които ще им бъдат наложени санкции за „спонсориране на тероризма, подкрепа анексирането на Крим и нарушаване на териториалната цялост и суверенитет на Украйна“, коментира Яценюк на брифинг. 

„Просто нямаме друг избор“, посочи украинският министър-председател, като допълни, че страната му ще използва част от спасителния заем от Международния валутен фонд (МВФ), за да постигне енергийна независимост.

Яценюк изчислява още, че Украйна вероятно ще поеме загуби за 7 млрд. долара в резултат на секторните санкции срещу Русия – най-големият търговски партньор на страната след Европейския съюз.

„Няма съмнение, че Русия ще продължи курса по отношение на Украйна, който започна преди десетилетие – забрана на украински стоки, свиване на сътрудничеството, натиск и изнудване“, коментира Яценюк.

Още в понеделник украинското правителство обяви, че планира да въведе огледални на европейските санкции срещу руската икономика, като основни цели са финансовата индустрия на Русия, както и енергетиката и сектора на отбраната.

Украйна внася половината от необходимия и природен газ от Русия, допълва информационната агенция.

Нова газова криза?

Ако Украйна спре транзита на руски газ, това ще означава още по-тежка газова криза за България и държавите от Югоизточна Европа, които нямат алтернативни трасета за доставки на синьо гориво, в сравнение с прекъсването на доставките през 2006 и 2009 г.

Самата Русия от месеци предупреждава за евентуална нова газова криза заради ценовия спор, който води с Украйна за доставките на синьо гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Всичко лошо руско умишлено се изважда на показ. Но не защото е лошо, а защото е руско. *** се събира не за да бъде изчистен, а за да го хвърлим в лицето на стопанина. Яков Брафман :) Кой как иска да го разбира ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 13 rate down comment 6
TIM
преди 9 години
Перченето на Украйна към Русия, ако не е глупава стратегия, мога да го приема за отчаяна тактика, но наш президент да се ерчи барабар Петко с мъжете е нема такава тактика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 6 rate down comment 3
TIM
преди 9 години
Добър политик е този който съумява да извлече повече ползи отколкото загуби във всяка една ситуация. Живеем в динамично общество, каква тактика провеждаме 25 години, че ми се губи стратегията вече?Добре си спомням Тито при Югославия, уважават го дори и сега косовски албанци. Лично и прав текст ми е заявило аташето на албания в София, че ако в Сърбия вместо Милошевич бе Тито, то от независимо Косово едва ли е щяло да има нужда.Друго според моите виждания, жеста винаги се прави от по-големия към по-малкия. Кажи какво получи България, от жеста към съюзниците в Сърбия, или и това е тактика, сърбите да са по зле от нас, а стратегията да ги спъваме и изнудване както гърците правят с Македония за членство в EU.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 8
rover
преди 9 години
Някои хора просто не могат да направят разлика между стратегия и тактика. Искат да реализират ползи винаги, при всяко положение. Няма как да стане. Не може да подкрепяме Русия в това, което става и да изискваме от нейните противници да подкрепят нас. На кантара от едната страна е Европа, от другата - Русия. Знае се, че хем хем не може. За каква икономика се говори, като тук става дума за политика. Нека някои направо да кажат - нашият цивилизационен избор не е Европа, а Русия. А не да се опитват да цицат от две бозки. Не е особено оригинално, не е като да не е опитвано. От два стола, та на земята. Помислете къде са по-големите ни интереси. Ако са в Русия, заявете го честно, а не с двусмислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 3
TIM
преди 9 години
Първото ти изречение перфектно. Второто ОК.Извода в третото обратен. В четвъртото заменяш интересно с интерес и получаваш логически отговор.Мислиш ли че българските интереси в момента съвпадат с про американски и европейски, какво ще спечели България?И какво те кара да вярваш че сме нещо повече или можем да бъдем повече в очите на нашите настоящи партньори, освен послушна територия и пазар.Разбира се същото важи и за Русия и Турция като партньори. Къде е нашия интерес, някой смее ли да го защитава?Ако поляците имат панорамния поглед върху нещата, то тука едвали дори и политиците го имат.Не искам президента да ми обяснява кой каква територия окупирал.Интересува ме какъв е икономическия интерес на България, да налага санкции на Русия и какво печелим или губим. И моля без думи като демокрация, свобода на словото и т.н., смятам това сме постигнали вече. А за износ на такава сме малка държава, че да раздаваме съвети кой как управлява собствената си държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 13 rate down comment 3
balkando
преди 9 години
На кого предлага тази блестяща идея ? Това не разбрах !Спирането на транзита на руски газ ще катализира схемите за шистов добив в целия ЕС. Това е сценария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 13
rover
преди 9 години
Тези са тотално изперкали и сами си режат клона. Ше фалират за броени месеци. Няма такива ***.Нито ЕС нито американците ще им платят нещо съществено (само за управляващите!). ==========================================================================Ето ви един пример. Украйна фалира, затова се разбунтува. На коментиращият май му е удобно това да не е така. И е по-умен от ръководителите на цяла държава. консултирани от политици от цял свят. Типично явление. Кой го е грижа, че това е само някакъв политически ход? По повод по повод последните санкции - руснаците сами щели да попълнят липсите от внос. Че те ако имаха някакви възможности, хич нищо нямаше да внасят. И как никой от агитпропчиците във форума не написа нещо за селското стопанство на Русия - в какво състояние например са совхозите и колхозите, доколко са прокопсали? Че една от основните причини за разпада на СССР беше задълбочаващата се невъзможност страната да се изхранва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 11
rover
преди 9 години
Политиката и икономиката са неразривно свързани. Четох статията, четох мненията... Излиза, че европейските и нашите политици са по-слабо информирани, по-необразовани, по-несхващащи обстановката от домораслите ни стратези. Интересно как тогава, същите тези политици са достигнали по-висок жизнен стандарт от страните, управлявани доскоро или все още от руските политикономисти?Или май червените *** са се активизирали? И то доста повече, отколкото преди и след оставката на последното им правителство. Защото тука са засегнати имперските интереси на техния повелител.Не се обаждайте от коневръза. Има кой да мисли за всичко. Ние нямаме панорамен поглед върху нещата, както и точна информация. И последно - някои са готови да се продадат за комат хляб. Свободата, Санчо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 9 години
Грешката е моя . http://***.nsi.bg/bg/content/4196/%D0%BE%D0%B1%D1%89-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 13 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Готов ли си да фащаш автомата и да ходиш да отнемаш територии от Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още