IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълг срещу собственост - реалистична схема за изплащане на украинския газов дълг

Ако Русия и Европа придобият по една трета от газопреносната система на Украйна, транзитът на руски газ ще е гарантиран, според Иван Грачов от Държавната Дума

16:06 | 21.06.14 г.
Дълг срещу собственост - реалистична схема за изплащане на украинския газов дълг

Реалистичен вариант за решаване на газовия спор между Москва и Киев е Русия и Европа да придобият по една трета от собствеността върху газопреносната система на Украйна, срещу което да се отпишат част от дълговете на Украйна за руския природен газ.

Това коментира в интервю за БНР Иван Грачов, председател на Парламентарната комисия по енергетика в руската Държавна Дума.

„Украйна няма пари да плаща за газа”, констатира Грачов и посочи, че представителите на Русия, които участваха в тристранните преговори по газовия въпрос са се надявали, че с част от помощта от Международния валутен фонд (МВФ) Киев ще разплати поне частично газовия дълг.

„Наказателната акция, която украинското ръководство провежда в източната част на страната, струва много пари и като прибавим кражбите и корупцията виждаме, че никакви пари няма да останат за покриване на газовите дългове”, допълни той.

Грачов подчерта, че ако Кремъл излезе открито с предложение за погасяване на газовия дълг на Украйна срещу собственост, „в Украйна ще се надигне голям вой, че, видите ли, пак са налице някакви имперски амбиции”.

Схемата дълг срещу собственост напълно отговаря на интересите и на Европа, и на Русия. Ако към тази система имаме три ключа, бъдещите спорове ще се решават много лесно, защото двама от собствениците винаги ще бъдат заинтересовани в безпроблемния транзит към Европа", коментира той.

По думите му решението Европа да поеме газовия дълг на Украйна не е реалистичен вариант. Според него обаче новият европейски комисар по енергийните въпроси и Москва трябва да се договорят бързо за не само за транзита, но и за Южен поток и за схемите за погасяване на украинския дълг.

Грачов каза още, че схемата за подялба устройва всички, освен САЩ. Ако САЩ участват в оперирането на газопреносната мрежа на Украйна, „може да се получи така, че при следващи санкции да бъде блокиран достъпът на руския газ до Европа”.

Нова газова криза – наесен

Иван Грачов посочи, че запасите от природен газ в Украйна няма да може да гарантира доставките за Европа през идващата зима.

„Ние сме наясно, че Украйна ще взема газ от хранилищата, тъй като металургията, химическата промишленост и битът не могат без това гориво. При всички случаи те ще използват от един до два милиарда куб. метра газ месечно. В хранилищата към момента има 12 милиарда, които Украйна безплатно успя да нагнети през последните месеци, но отсега е ясно, че към средата на есента половината от това количество ще бъде използвано”, коментира той.

По думите му „ще останат 6 милиарда, които са абсолютно недостатъчни за зимния период и за осигуряването по чисто технологични причини на качествен транзит на руския газ към Европа”.

„Защото минималното количество за гарантиране на транзита е 9 милиарда куб. метра, но по-добре би било там да имат 18 милиарда, за да бъдат удовлетворявани всички европейски изисквания в случай, че зимата бъде сурова”, каза още Грачов.

Той изрази убедеността си, че проектът Южен поток ще бъде реализиран, защото е изгоден за Европа. „Разбира се, ще трябва да бъдат отстранени онези проблеми и претенции при организирането на търговете, които бяха предявени към България. Убеден съм че ще се разберем и ще продължим да строим този газопровод”, заключи Грачов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още