IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна предлага да спре транзита на руски газ

Тази вечер Киев трябва да реши какви огледални санкции ще въведе срещу Русия

15:44 | 08.08.14 г. 57
Автор - снимка
Редактор
Украйна предлага да спре транзита на руски газ

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк предлага страната му да прекрати транзита на руски газ към Европа като санкция срещу руската икономика, съобщава AP.

Очаква се до края на деня Украйна да реши какви мерки срещу Русия да предприеме. Те ще бъдат гласувани от парламента най-вероятно във вторник следващата седмица. Обсъжда се прекратяването на всякакви руски транзити през територията на страната, включително на синьо гориво и на полетите на руски авиокомпании.

Киев подготвя и списък, в който са включени 172 руски граждани и 65 юридически лица, на които ще им бъдат наложени санкции за „спонсориране на тероризма, подкрепа анексирането на Крим и нарушаване на териториалната цялост и суверенитет на Украйна“, коментира Яценюк на брифинг. 

„Просто нямаме друг избор“, посочи украинският министър-председател, като допълни, че страната му ще използва част от спасителния заем от Международния валутен фонд (МВФ), за да постигне енергийна независимост.

Яценюк изчислява още, че Украйна вероятно ще поеме загуби за 7 млрд. долара в резултат на секторните санкции срещу Русия – най-големият търговски партньор на страната след Европейския съюз.

„Няма съмнение, че Русия ще продължи курса по отношение на Украйна, който започна преди десетилетие – забрана на украински стоки, свиване на сътрудничеството, натиск и изнудване“, коментира Яценюк.

Още в понеделник украинското правителство обяви, че планира да въведе огледални на европейските санкции срещу руската икономика, като основни цели са финансовата индустрия на Русия, както и енергетиката и сектора на отбраната.

Украйна внася половината от необходимия и природен газ от Русия, допълва информационната агенция.

Нова газова криза?

Ако Украйна спре транзита на руски газ, това ще означава още по-тежка газова криза за България и държавите от Югоизточна Европа, които нямат алтернативни трасета за доставки на синьо гориво, в сравнение с прекъсването на доставките през 2006 и 2009 г.

Самата Русия от месеци предупреждава за евентуална нова газова криза заради ценовия спор, който води с Украйна за доставките на синьо гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Ами към 550 милиона лв. някъде.. скоро го четох някъде. Абе плащайте си го това парно бе хора :) (не е лично към теб, убеден съм, че си 100 % изряден платец). Ама дълга е към БЕХ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Искам да публикуваш и дълговете на Топлофикация София към НЕК:)http://goo.gl/aNGHy3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Сакън недей така да говориш... Сега някой хора ще те пратят при други хора да им обясниш как ще измират от студ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 19 rate down comment 2
data
преди 9 години
Най-големият консуматор на природен газ в Бг е Топлофикация София с консумация от 30 до 50 % от потреблението което за 2013 е 2877 млн. м3демек най-главната стратегическа опасност е софиенци да останат без парно Хаххаххах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 21 rate down comment 2
TIM
преди 9 години
Е след тази новина смея да твърдя че "нашите" политици не са най-тъпите в Европа - за "щастие" ни изпревариха в класацията. Пожелавам много успехи на Украиския народ в борбата му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 35 rate down comment 9
pepe
преди 9 години
Казвате, че сме в енергийна примка на руснаците и така било защото те се грижели да е така. Добре де поправете ме ако бъркам - предната газова криза беше 2009 - веднага след това се заговори за колектори, междусистемни връзки и т.н. Сега е 2014 - къде са ? Руснаците не позволили да се построят - на кого, нали имахме един велик строител на власт, нали го приемаха сряда и петък в Белия дом, нали се ползваше с безрезервно доверие от "западните партньори" - е нали е в америкаски интерес да се свие кръга на влияние на Русия. Защо тогава няма никакви алтернативи от тогава ? Замислете се и си отговорете сами. Да не задълбавам още по назад във времето кога за първи път руснаците ни надупиха с по-високи цени на газа и с договирите "ползвал,неползвал - плащаш" - не беше ли по времето на Костов, който под западно давление се зъбеше тогава на Русия, а после Бакърджиев се прибираше като припикано мушкато от Москва и мънкаше пред медиите за новите газови договори. Е ама как - виновна е Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 19 rate down comment 13
Dimat
преди 9 години
Явно това е работа на Обанго.Ако това стане,да видим американолизачите как ще я карат,а на цялото българско стадо му престои да участва активно в едно знаменито "мероприятие".За получаване на газ ще трябва да обърне *** към Турция,която може да му го подаде през синия поток,"диверсифициран",с "диверсифицирана" цена руски газ,но заедно с него и един чепат *** турски,за вливане на акъл в *** овце.За десерт,на изборите наесен турската партия ДПС ще дойде триумфално на власт,еднолично.Иначе,няма гАз.Няма да има и турски стоки и ред други неща.Ако овцете успеят да преживеят така през зимата,догодина ще изпратят делегация за приемане на Булгаристания в Турския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 11
абитуриент
преди 9 години
заради тъпите хохли ще стоиме на СТУДЕНО........на това яйце требва да му снасят адски много пари за да ги прави тези МУЗУФЕРЛЪЦИ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 22 rate down comment 4
d333
преди 9 години
misanthrope, може и да си прав. Има го и този момент.... но на война като на война, нали така са казали французите. :-) Важното е крайния резултат - харесват си Путин, независимо по каква причина. И ако им каже "Вставай страна агромная...." и няма сила на света да ги удържи. Това го разбираш добре, нали?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 22
misanthrope
преди 9 години
Ти грешиш ужасно. Те наистина се държат така, защото Путин ги надъхва. Нямаш идея колко лесно се манипулира средно статистическата електорална еденица. Малко патос, малко патриотизъм и национализъм, хляб и зрелища и са готови да продадат и майка си, хеле па мужиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още