IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Технологиите свиват драстично глобалния пазар на труда

Трудовият пазар се превръща в отделен пазар, което не се е случвало никога, коментира главният икономист на Световната банка

11:57 | 11.09.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ: Технологиите свиват драстично глобалния пазар на труда

Технологиите свиват драстично глобалния трудов пазар. За това предупреждава главният икономист на Световната банка Каушик Басу, цитиран от CNBC.

„Налице са тектонични размествания на световния трудов пазар заради технологиите. Изведнъж трудовият пазар се превръща в отделен пазар, което не се е случвало никога“, казва Басу по време на Световния икономически форум, провеждащ се в китайската провинция Тиендзин.

„Може да се намирате в отдалечена страна и да работите за някого, който е на 5 000 мили от вас. Това води до промяна в структурата и до появата на икономически и пазарни кризи поради това, че не сме свързани“, коментира Басу, който е и вицепрезидент на Световната банка.

„По отношение на създаването на работни места в дългосрочен план трябва да помислим за стратегия, която да бъде много по-систематизирана в сравнение с това, което сме направили до момента“, продължава той.

Последните данни от двете най-големи икономики в света сигнализират за застой при създаването на нови работни места и подкрепят твърденията. В Китай заетостта сред завършилите спадна до рекордно дъно. От 7,27 млн. завършили само 560 000 са си намерили работа през първото полугодие.

Данните за заетостта в САЩ разочароваха анализаторите в два поредни месеца. През юли и август статистиката за създадените работни позиции извън селскостопанския сектор не оправда прогнозите.

Коментарите на Басу идват след докладите на Световната организация по труда, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и на Световната банка, публикувани по-рано през седмицата. Те твърдят, че страните от Г-20 са изправени пред огромен недостиг на работни места заради негативните ефекти от финансовата криза.

Но несъответствията на пазара на труда не са единственото нещо, което тревожи икономиста на Световната банка.

„Най-голямото ми притеснение в момента е политическата ситуация“, коментира той. Като най-големи заплахи Басу определи конфликта между Русия и Украйна, напредъка на Ислямска държава в Близкия изток и епидемията от Ебола.

„Повишаването на лихвите в САЩ – ход, който трябва да бъде предприет – ме тревожи по-малко в сравнение с други, защото действието на Фед ще се случи успоредно с подобрението на американската икономика. Тъй като американската икономика е много важен двигател за глобалното търсене, тя ще балансира негативното влияние от хода на Фед“, смята Басу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
Мислещ
преди 9 години
Решението, драги господа е системата за преразпределение на икономическия продукт, наречена "Базов доход". Всеки човек получава универсален граждански дивидент, който се финансира от косвен данък върху потреблението. Без значение дали работи или не.Това е начинът големите разлики в производителността в различните сектори, да допринасят по равно на всички заети и свободни в икономиката. Така реалния потенциал на производителността ще се среща с потреблението, а не както сега - подтиснато свръхпроизводство и недоимък. Защото проблемите в икономиката са структурни, а не технологични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 9 години
Според мен си видял и ти проблема но решението дето го предлагаш е тествано и му се вика комунизъм .... не работи. Също е тествано и в израелските кибуци и там не е сработило. Не може да споделяш нещо с някой който не е заслужил, а конкуренцията между индивидите е вродена. Не може да вървиш срещу еволюцията.Сегашния модел е ОК и спомага до иновации и технически прогрес, единствено вреди на социалния живот на хората та идеята ми е защо не се възползваме от прогреса като работим по малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 9 години
Това ако няма иновации и не се открият алтернативни ресурси.Щото обратното пак е вярно ако няма работа и си ***, пак се плодиш... само че създаваш и некачествени хора. Та проблема е че уж по развитите страни с по добри условия трябва да създават и по качествени хора (образование и тнт) а не се случва, а в крайна сметка целия научно технически прогрес .... и икономически растеж трябва да е за доброто на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Подобно преформатиране на вътрешната ценностна база със сигурност няма да е толкова непосилно колкото изглежда, защото отговаря в най-пълна мяра на човешката същност, изконно определения път и посока за личностно развитие, както и за хармонично съществуване със заобикалящите ни хора и природа ... бтв, това са и основните причини, подобни системи от принципи/ценности да лежат в основата на известните ни религии отговарят пълно и органично на човешката същност, нужди, явяват се предпоставка за просперитета на човека като вид и общност и защо не за реализиране на мисията му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
- оцеляването (физическото) на човека няма да зависи от реализиране на печалба/материален интерес на друг агент в системата (което поради съвременните реалности води до безумни/неустойчиви нива на потребление и прахосничество за да се достигне задоволителни нива на заетост, т.е. възможност за просъществуване), поведението на хората ще се ръководи от принципа на споделяне и висшата ценност, която представлява всеки един човешки живот (не само собствения), като енергията на хората се насочва в работа за изпълнение на обща задача (и преследване на обща за всички цел и ценност) по съхранение и поддържане на живота и обществото ;- изместване фокус на ценностите от материалното потребление към модус на духовно и творческо развитие, има потенциала да доведе до положителен ефект в/у въвеждането на действащи политики за устойчиво разходване на природните ресурси и пълноценното/хармонично развитие на човешката личност и между-личностни взаимоотношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Посоката, която аз виждам като източник на продуктивни и адекватни решения е пре- форматиране на матрицата на ценностите в човека, която е формирана под натиска на съвременната цивилизация, например: - вместо стремежа, които ни е вменен от тази ценностна матрица, при който се преследва отнемане и концентриране на материален ресурс, в рамките на конкурентна борба всеки-с/у-всеки ( почти без правила), да бъде поставен принципа и идеята за споделянето;- вместо ламтеж и свеждане на смисъла на човешкото съществуване до притежаване и потребяване на вещи и материални стоки, да се търси еволюция в между-личностните отношения, духовен и творчески план.Така по естествен и устойчив път ще бъдат разрешени спънките и предизвикателствата, пред които сме изправени по настоящем :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Според мен проблемите се разглеждат неправилно, само и единствено като икономически, те са също и обществено-политически, цивилизационни и личностни проблеми, които се заплитат в общ възел : технологичната еволюция създава криза в заетостта --> социалните и политически устои стават крехки и неустойчиви; системата, като опит да се само-подържа и съхрани, реагира със създаването на една култура на потребление и индоктринирането на индивида в нея --> се нанасят тежки щети на хармоничното развитие на човешката личност (закърняване на духовното и морално-етическото начало) и на обществените/между-личностни взаимоотношения. По всичко изглежда, че на подобен свързан/комплексен проблем , тр. да се търси интегрален отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
Добре де това с ограничаване на раждаемостта може би е малко вдтрани от темата :) Обаче представи ди как намаляваме работното време и хората започват да се плодят още повече и съответно почваме да произвеждаме още повече стоки и така попадаме в омагьосания кръг, в края на който ресурсите просто свършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 9 години
напротив, човешкия капитал е най-важното нещо и най-важния ресурс. и контрол на раждаемоста е може би най-грешната стъпка за каквото и да е, да не говорим че никой няма моралното право на това.Минусите са много, ако изобщо има плюсове1. Като намалиш населението, намаляваш и потребителите. Тоест делиш на едно в нашето уравнение което е загубило баланс и което се опитваме сега да наместиом пак, така че няма разлика, проблема остава.2. нали ние работим за клиента, който е човек. Като няма клиент, за кой работим ? това май е като точка 1Ти казваш иска се квалифициран персонал и аз съм съгласен с теб... но нали трябва да се инвестира време в този персонал, а идеята е че няма време защото технологиите напредват по бъзро, пък и деца трябва да ражда тоя квалифициран персонал, което кога ще стане като учиш и работиш по цял ден. Кръга е омагьосан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Miraka
преди 9 години
Идеята ми е, че не е нужно да има всякакъв неквалифициран персонал, който да върши неквалифицирана повтаряема работа, щом машините могат да я вършат. И няма нищо лошо такива работни места да се заемат от машини. Също трябва контрол на раждаемостта, за да се намали постепенно населението, което в противен случай само би лежало, понеже няма работа. Така концепцията придобива вид и мисля, че е по-добре и за хората и за планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още