IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Светът е изправен пред глобална криза за работни места

До 2030 г. ще са необходими 600 млн. позиции, само за да се компенсира увеличаващото се световно население

15:22 | 10.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ: Светът е изправен пред глобална криза за работни места

Светът е изправен пред глобална криза на пазара на работни места, което ще засегне възможността за засилване на икономическия растеж, предупреди в нов доклад Световната банка (СБ).

Анализът на Банката посочи необходимостта от създаване на допълнителни 600 млн. работни места до 2030 г., само за да бъде компенсирана нарастващото световно население.

"Няма никакво съмнение, че ще има глобална криза за работни места", заяви старши директорът на СБ за трудовите пазари Найджъл Тоуз.

"От този доклад става ясно, че ще има недостиг на работни места - и то качествени работни места", добави той.

По думите на Тоуз обезпокоително също така е продължаващото разширяване на неравенството в доходите в рамките на много страни от Г20, "въпреки че е постигнат напредък в няколко развиващи се икономики, като Бразилия и Южна Африка".

Найджъл Тоуз каза, че като цяло развиващите се пазарни икономики се справят по-добре от развитите страни от Г20 в създаването на работни места в резултат най-вече на усилията на страни като Китай и Бразилия. Въпреки това "перспективата е мрачна", изтъкна той, цитиран от AFP.

Докладът, съставен в сътрудничество с Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), посочи, че повече от 100 млн. души са безработни в икономиките от Г20. 447 млн. пък попадат в категорията "работещи бедни", живеещи с по-малко от 2 долара на ден.

"Няма магическа пръчка, която да реши тази криза с работните места в развиващите се пазари или в напредналите икономики", каза Найджъл Тоуз.

"Ние знаем, че трябва да създадем допълнителни 600 млн. работни места в световен мащаб до 2030 г., само за да се справим с разрастващата се популация. Това изисква не само действия от Министерствата на труда, но и активно сътрудничество с всички други министерства", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 37 rate down comment 9
kane
преди 9 години
А здравейте!Затова пенсионната възраст трябва да се редуцира, а не обратнотокакто и париците на паралиите да се изземват с ВИСОКИ ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ, ТАКСИ, МИТА, АКЦИЗИ п.с.и без туй цялата държавна администрация и структури работи за ТЯХ - ФАШИСТИТЕ - смърт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още