IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преоткрива ли Китай зелената енергия

Пекин инвестира все повече в екологични проекти, но според специалистите прави това по принуда

15:03 | 07.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител инспектира соларните панели в парк на 900 км северно от Ланджоу. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служител инспектира соларните панели в парк на 900 км северно от Ланджоу. Снимка: архив Ройтерс

В началото на декември в Лима, Перу, започна Международната конференция за промените в климата. Разговорите на високо равнище ще продължат две работни седмици – до 12 декември. Преговорите са от решаващо значение за завършване на споразумението, което в бъдеще може да замени Протокола от Киото.

И от началото на конференцията все повече погледи се отправят към Китай. Нито една друга страна не допринася повече за затоплянето на климата – страната изхвърля повече въглероден диоксид от ЕС и САЩ, взети заедно. През 2012 г. Китай е изгорил същото количество въглища, колкото и целият останал свят. Китай си е най-големият „климатичен грешник“, пише Die Welt. 

През октомври 28-те страни от Европейския съюз вече се договориха до 2030 г. да намалят емисиите си парникови газове с "най-малко" 40%. Сега в Лима заседават преговарящи от почти 200 страни, залогът е огромен. Ако нарастващите емисии на парникови газове не бъдат спрени скоро, то Земята може да се затопли до края на века с около 4 градуса, може би дори и с повече. За да се избегне най-лошото, международната общност се съгласи да подпише през следващата година в Париж глобално споразумение за климатичните промени. Ако китайците обаче не участват, емисиите ще продължат да се покачват, а планът ще се провали. 

Поне доскоро по отношение на международните усилия за опазване на екологията Пекин бе настъпил спирачката - с аргумента, че не Китай, а страни като Съединените щати носят главната отговорност за глобалното затопляне. Американците от своя страна сочеха към Пекин и отказваха да поемат водеща роля по отношение на изменението на климата, ако същевременно в Китай не се подобрят нещата. Блокадата доведе до редица години на застой по отношение на политиката за климата.

Това вече се променя. През ноември Държавния съвет на Китай представи нова енергийна стратегия. Според нея потреблението на въглища ще се повиши малко, но трябва да достигне своя връх през 2020 г. Поставянето на горна граница на потреблението изглеждаше немислимо преди. В допълнение президентът Си Дзинпин застана заедно с колегата си Барак Обама пред камерите. Двамата обявиха сключването на съвместна сделка за климата.

Ройтерс отбелязва, че за първи път най-големият замърсител на въздуха се съгласява да определи дата, след която неговите емисии ще спрат да се увеличават. Според Белия дом обаче Пекин дори „ще се опита да намали емисиите си от парникови газове по-рано”. 

Въпреки всичко това не е достатъчно, за да се спре глобалното затопляне. Но скоро направеното може да бъде последвано от по-нататъшни стъпки.

Нито една друга страна не инвестира повече в зелена енергия, колкото Китай. През миналата година страната вложи 56 млрд. долара, повече от всички европейски страни заедно. През 2013 г. Китай за първи път инвестира повече пари в екоенергийни съоръжения, отколкото в централи с изкопаеми енергийни източници.

Последна актуализация: 13:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
еми не знам уж ЕС е водеща в технологиите, но явно ньет ... и с тея простотии на ЕС мита и глупости от Китай няма прокопсване, така са го напрайли братята немци само техните раоти да са вървежни в ЕС останалото от вънка е скрап ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 21
studioaa
преди 9 години
Китайците в момента са най-добрият производител на слънчеви панели в света, техните панели са най-ефективни и същевременно най-евтини. Но България заради членството си в противния за мен Европейски Съюз, е принудена да купува свръх-скъпи панели произведени в Германия, който хем са много скъпи хем са 2-3 пъти по-неефективни от китайските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още