IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай обещават намаляване на емисиите на парникови газове

Пекин ще се стреми да увеличи използването на неизкопаеми горива до около 20% от енергийния си микс до 2030 г.

09:51 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обама: &quot;Договорката е историческо споразумение и повратна точка в американско-китайските отношения&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама: "Договорката е историческо споразумение и повратна точка в американско-китайските отношения". Снимка: Ройтерс

САЩ и Китай изненадващо се съгласиха в сряда на амбициозни цели за редуциране на емисиите си на парникови газове.

Пекин е поставил за цел китайските емисии да намалеят силно „около 2030” година, съобщава AFP, позовавайки се на съобщение от Белия дом.  Споразумението е постигнато по време на срещата на Барак Обама и китайския му колега Си Дзинпин в Пекин.

Според Ройтерс за първи път най-големият замърсител на въздуха се съгласява да определи дата, след която неговите емисии ще спрат да се увеличават. Според Белия дом обаче Пекин дори „ще се опита да намали емисиите си от парникови газове по-рано”. 

Същевременно САЩ, които са вторият най-голям замърсител с парникови газове, имат за цел да намалят до 2025 г. собствените си емисии на газовете с 26-28% спрямо нивата от 2005 г.

„Китай ще се стреми да увеличи използването на неизкопаеми горива (възобновяеми източници на енергия - бел. ред.) до около 20% от енергийния си микс до 2030 година”, се посочва още в съобщение на Белия дом. По-рано договореният дял беше 10%.

Обама нарече договорката „историческо споразумение“ и „повратна точка“ в американско-китайските отношения.

Споразумението обаче бе разкритикувано от републиканците в САЩ.  „Този нереалистичен проект, който президентът ще завещае на приемника си, означава със сигурност по-високи цени на енергията и още по-малко работни места”, заяви лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл.

При избирането си за президент през 2009 г. Обама заяви, че САЩ ще поемат водеща роля в борбата срещу глобалното затопляне. Предложеният от неговата администрация закон за търговията с емисии обаче се провали през лятото на 2010 г. в Конгреса. 

С изненадващото споразумение двете страни очевидно искат да проправят пътя към следващата конференция за климата на ООН, който ще се проведе в края на 2015 г. в Париж. На тази конференция страните възнамеряват да договорят ново споразумение за ограничаване на глобалното затопляне за периода след 2020 г.

През октомври 28-те страни от Европейския съюз вече се договориха до 2030 г. да намалят емисиите си на парникови газове с "най-малко" 40 процента.

Според Ройтерс САЩ и Китай възнамеряват да сключат и редица споразумения в областта на отбраната, чиято цел ще е намаляване на възможността за конфронтация между двете сили, пише вестник Wall Street Journal, цитирайки анонимни американски източници.

Очаква се споразуменията да съдържат механизъм, по който двете страни ще се известяват една друга за дейностите си, включително и за военни учения. Освен това ще бъдат установени правила за поведение в случаи на неочаквани срещи на техни самолети и кораби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още