IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преоткрива ли Китай зелената енергия

Пекин инвестира все повече в екологични проекти, но според специалистите прави това по принуда

15:03 | 07.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител инспектира соларните панели в парк на 900 км северно от Ланджоу. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служител инспектира соларните панели в парк на 900 км северно от Ланджоу. Снимка: архив Ройтерс

„Властите насърчават зелената енергия“, казва Улф Мосленер, експерт по зелени енергийни инвестиции. „Правят това с екоданъци, преференциални цени, дори и със стимули за банките, които инвестират в зелени проекти", допълва експертът.

В края на 2013 г. на китайска територия е имало вятърни турбини с капацитет от 91 000 мегавата, значително повече, отколкото в която и да е друга страна в света. В продължение на дълъг период Китай произвеждаше соларни клетки преди всичко за останалата част на света, сега започва широко да ги използва за собствена употреба. Наистина все още значително повече слънчеви системи има в Европа, но през миналата година почти едно на всеки три нови соларни съоръжения е в Китай.

Целта на китайските политици една пета от цялата енергия да се постига от въглища, нефт и газ до 2030 г. може да бъде постигната дори и с настоящите мерки, показва анализ на научноизследователска инициатива, наречена Climate Action Tracker. Сред опазващите околната среда енергийни източници в тази класация обаче влизат и ядрените и някои от спорните водноелектрически проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
еми не знам уж ЕС е водеща в технологиите, но явно ньет ... и с тея простотии на ЕС мита и глупости от Китай няма прокопсване, така са го напрайли братята немци само техните раоти да са вървежни в ЕС останалото от вънка е скрап ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 21
studioaa
преди 9 години
Китайците в момента са най-добрият производител на слънчеви панели в света, техните панели са най-ефективни и същевременно най-евтини. Но България заради членството си в противния за мен Европейски Съюз, е принудена да купува свръх-скъпи панели произведени в Германия, който хем са много скъпи хем са 2-3 пъти по-неефективни от китайските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още