IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в Германия отчитат изненадващ спад през септември

Индустриалните поръчки се свиват с 1,7% на месечна база, а очакванията бяха за ръст от 1%

09:42 | 05.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фабричните поръчки в Германия се свиват с 1,7% на месечна база през септември, което е повече от очакванията, сочат сезонно изчистените данни на статистическата служба Destatis.

Прогнозата на анализаторите беше за повишение от 1%. През август индустриалните поръчки в най-голямата европейска икономика записаха спад от 1,8%.

Спадът при индустриалните поръчки от вътрешния пазар възлиза на 0,6%, а при тези от чужбина – на 2,4%. 

Производителите на междинни стоки отчитат спад в поръчките от 0,4%, пониженията при капиталовите и потребителските стоки са съответно от 2,9 и 0,4%.

На годишна база също има понижение от 1% през септември, а стойността за август беше ревизирана нагоре до 1,7% ръст, при сезонно неизчистени данни. Пазарите очакваха увеличение от 1,9% в сравнение със същия период миналата година.

Производствената активност в Германия се забавя леко през октомври, показаха данни на Markit Economics, публикувани в понеделник, припомня WBPonline. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 52,1 пункта – по-малко от стойността за септември (52,3 пункта).

Всеки резултат над 50 пункта показва, че в сектора има експанзия, но намаляването на стойността говори за забавена активност.

Други данни от преди дни показаха, че продажбите на дребно в страната стагнират през септември, но стабилният ръст на годишна база подкрепя очакванията, че потреблението ще продължава да е основният стълб на най-голямата европейска икономика. Германските потребители са се облагодетелствали от стабилния трудов пазар и устойчивия ръст в заплатите. Същевременно инфлацията е ниска, поради което те нямат мотивация да пестят. И все пак нагласите сред потребителите в Германия се влошават - по всяка вероятност заради бежанската вълна и опасенията, че това ще увеличи безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Аз се бъзикам. Нямам критики към статията! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Само не знам, защо в заглавието е изнесено "Изненадващ спад..." :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Само не знам, защо в заглавието е изнесено "Изненадващ спад..." :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Предните мемсеци се свиваше експорта и импорта. Намалението на индустриалните поръчки е естествено стечение, след свиването на Китай и орязването на разходите там при голяма част от заможните потребители. Сега, когато индустриалното производство в Германия се свива, тя ще намали поръчките си към индустрията в Китай, което ще ускори свиването там и ще доведе до втора вълна свиване в Германия и Европа! На базата на същите взаимовръзки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още