IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в еврозоната се повишава през октомври

Секторът допринася за стабилния темп на икономическа експанзия, но изиграва по-малка роля от очакванията

12:16 | 04.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Секторът на услугите в еврозоната допринася за стабилния темп на икономическа експанзия през октомври, но изиграва по-малка роля, отколкото първоначално се очакваше, показват данни на частната компания Markit, цитирани от Financial Times.

Окончателната стойност на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за миналия месец е 54,1 пункта – над тази за септември (53,7), но по-малко от предварителната оценка от 54,2 пунткта. Всяка стойност над 50 пункта показва, че има експанзия, а под 50 – че секторът се свива.

Данните показват, че икономиката в еврозоната продължава да расте в началото на четвъртото тримесечие, макар че този ръст е донякъде нестабилен“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Проучването показва, че икономическият ръст във валутния съюз през третото тримесечие е около 0,4%”, допълва той. 

По-рано тази седмица индексът за активността в производствения сектор през октомври записа ръст до 52,3 пункта.

В резултат на това финалният широк PMI индекс, който обединява производствения сектор и сферата на услугите, е ревизиран до 53,9 пункта от предварителната стойност от 54 пункта.

В сряда бяха публикувани и отделни данни за активността в услугите в някои икономики от еворозоната.

В Испания PMI индексът през октомври има по-висока стойност от очакванията – 55,9 пункта спрямо 55,1 през септември.

В Италия пък оценката е по-ниска от прогнозите, но все пак с повишение в сравнение със септември – 53,4 през октомври, 53,3 през септември, а очакванията за миналия месец бяха за 53,5 пункта.

Френският PMI индекс за услугите бележи ръст до 52,7 пункта, което е най-високото ниво от четири месеца насам. Прогнозата беше за 52,3, а стойността за септември – 51,9.

В Германия, най-голямата икономика в еврозоната, през октомври PMI индексът в услугите беше ревизиран (54,5 пункта) до по-ниска от предварителната стойност (55,2 пункта). Markit посочва, че оптимизмът за предстоящата година сред компаниите в сферата на услугите пада до най-ниското си ниво от края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още