IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ расте с най-бърз темп от 2 години насам

За първи път от шест години насам за 2016 г. островната държава е на плюс в търговския си баланс

10:17 | 20.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският износ расте със силни темпове преди всичко благодарение на високото търсене от страна на Китай. Износът през март расте с най-висок темп от над две години, показват данни на японското финансово министерство, цитирани от Ройтерс. Все пак опасенията за търговията помрачават перспективата, коментира агенцията.

Вицепремиерът и финансов министър Таро Асо, който оглавява новосъздадената комисия за двустранен икономически диалог със САЩ, заяви в сряда, че Япония има много малко място за компромис със САЩ в рамките на двустранна търговска сделка. 

През март износът скача с 12% на годишна база до 7,2 трлн. йени (66,12 млрд. долара). Така експортът на третата по големина световна икономика се увеличава трети пореден месец. Вносът се увеличава с 15,8% на годишна база до 6,6 трлн. йени. За това допринася фактът, че страната е внесла големи количества петрол и въглища. Тъй като от аварията във Фукошима насам повечето ядрени централи на островната държава за затворени, Япония произвежда електричество предимно с ТЕЦ-ове.

Като цяло за март Япония отчита търговски излишък от 614,7 млрд. йени, което е по-малко от излишъка от 744,9 млрд. йени година по-рано, но над пазарните очаквания за излишък от 575,8 млрд. йени, тъй като износът е по-малък от вноса.

За приключилата на 31 март финансова година за първи път от шест години насам островната държава е на плюс в търговския си баланс. Това се дължи на спада на цените на петрола, което води до спад на стойността на вноса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още