IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство отправя смесени сигнали за британската икономика

Данните на Британската статистическа служба на практика потвърждават, че икономиката остава в „бавната лента“ заради несигурността около Brexit

16:41 | 08.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика стартира третото тримесечие със смесени резултати, показват данни от петък, цитирани от Bloomberg. Промишленото производство през юли расте за първи път тази година, подкрепено от силното възстановяване при продукцията на автомобили. Строителството обаче се свива четвърти пореден месец след рязък спад на новите поръчки през второто тримесечие.

Данните на Британската статистическа служба на практика потвърждават, че икономиката остава в „бавната лента“ заради несигурността около Brexit и последиците от високите цени. Ръстът през първото полугодие беше най-слабият от 2012 г. и подсказва, че доминиращият сектор на услугите продължава да губи инерция.

Промишленото производство расте с 0,5% на месечна база през юли, което е над прогнозите за повишение от 0,3 на сто. Производството на автомобили скача с 14% - най-много от март 2009 г.

Широкият измерител за индустриалното производство расте с 0,2%, като най-много натежава понижената продукция на петрол и газ (-1,4%).

Търговският дефицит остава без съществено изменение на ниво 2,9 млрд. паунда, като и износът, и вносът се понижават с 0,2 на сто.

Въпреки че слабата лира даде стимул на износа през последната година, няма особено много сигнали, че британците започват да предпочитат местни продукти.

Строителството се свива с 0,9%, което е над очакванията.

Ефектът на Brexit върху инвестициите и потреблението е видим и в отделни данни, които показват, че новите поръчки за строителство се свиват със 7,8 на сто през второто тримесечие. Жилищното строителство се свива с близо 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още