IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония изненадващо се повишава през септември

Катализатор на ръста от 1% на месечна база са електронните устройства и части, както и химикалите

11:00 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индустриалното производство в Япония неочаквано се повишава през септември, съобщи Bloomberg. Ръстът възлиза на 1% спрямо предходния месец, което е над очакванията на всички 32-ма икономисти, анкетирани от агенцията. Тяхната средна прогноза беше за 0,6% повишение.

На годишна база индустриалното производство бележи спад от 0,9%.

Катализатор на ръста се оказват електронните устройства и части, както и химикалите. Изненадващата динамика идва на фона на затруднен японски износ най-вече заради забавената китайска икономика.

Данните за индустриалното производство са ключови за Японската централна банка, която обмисля дали да разшири вече безпрецедентната си програма за стимули. Курсът на йената подсказва за намалени очаквания за намеса от страна на централната банка – след обявяването на данните валутата поскъпна с около 0,2%. 

„Положителните данни не променят факта, че има много неизвестни за перспективите пред японската икономика“, казва Казухико Огата, икономист в Credit Agricole. Неговата прогноза за ръста в индустриалното производство (0,5%) беше най-високата в проучването на Bloomberg. “Освен това централната банка е далеч от целта за 2% инфлация. При допълнителните облекчения въпросът е кога, не дали”, допълва Огата.

JPMorgan Chase & Co и Barclays запазват прогнозата си, че Японската централна банка ще увеличи стимулите за икономиката на заседанието си в петък, въпреки че ръстът в индустриалното производство надминава техните очаквания. JPMorgan аргументира решението си със слабите инфлация и ръст на заплатите, докато за Barkleys ключова е липсата на ускоряване на икономиката през четвъртото фискално тримесечие.

Компаниите прогнозират ръст в индустриалното производство от 4.1 процента на месечна база през октомври, и понижение от 0,3% през ноември.

В петък предстои да бъдат публикувани и данни за новите работни места и инфлацията. В сряда правителствен доклад показа, че продажбите на дребно са се увеличили с 0,7% на месечна база през септември, което беше под прогнозата на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за 1,1% повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още