IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ отчита най-слабия ръст от една година през септември

Слабата йена допринесе за увеличението в стойността на стоките, но обемът им пада с 3,9%, което е трети пореден месец със спад на годишна база

11:03 | 21.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският износ нараства през септември с най-бавен темп от една година насам, съобщи Bloomberg.

Стойността на японския износ се увеличава с едва 0,6% на годишна база през септември, сочат данните на финансовото министерство. Предходния месец износът отчете повишение от 3,1%. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха среден ръст от 3,8%. Това е най-бавният ръст от август миналата година.

Слабата йена допринесе за увеличението в стойността на стоките, но обемът им пада с 3,9%, което е трети пореден месец със спад на годишна база.

Данните от сряда са първият ключов макроикономически показател за септември и влизат в изчисленията за БВП през третото тримесечие. Ако и през този период икономиката се свие, Япония ще изпадне в рецесия.

През второто тримесечие японската икономика се сви, а спадът в индустриалното производство през август накара някои икономисти да прогнозират, че и през третото тримесечие ще има свиване на БВП. 

Стойността на вноса намалява с повече от 11 на сто, което се обяснява със слабото търсене в островната държава и с ниските цени на петрола.

Данните за търговския баланс са едни от ключовите индикатори, които Японската централна банка (ЯЦБ) ще вземе предвид при заседанието си на 30 октомври. Тогава се очаква институцията да обсъди дали да разшири паричните стимули, за да помогне за ръста на инфлацията и икономическата активност.

Числата потвърждават, че японската икономика е в слаб период“, казва Таро Саито, директор на института за икономически изследвания NLI в Токио. „Прекалено оптимистично е от страна на централната банка и на правителството да казват, че възстановяването продължава“, допълва той.

Японският износ за Китай, Индия, Индонезия, Тайланд и Малайзия записва спад, като забавянето на китайската икономика обяснява понижението в търсенето в цяла Азия.

Износът за САЩ бележи ръст от над 10% през септември, до голяма степен благодарение на доставките на автомобили и фармацевтични продукти. Износът за Европа отчита повишение от 5,1%, за този за Китай – спад от 3,5%.

Обемът на внесения суров петрол нараства с 1,1% през септември, но стойността му се понижава с близо 44%.

Търговският дефицит за септември възлиза на 114,5 милиарда йени (955 милиона долара). Очакванията бяха за излишък от 87 милиарда йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още