IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония се сви втори пореден месец през август

Понижението до голяма степен се обяснява със забавянето на икономиката в Китай, който е основна дестинация за японския износ

10:02 | 15.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индустриалното производство в Япония се свива с 1,2% през август и по този начин бележи спад втори пореден месец, сочат данни на правителството, което показва, че възстановяването на икономиката остава слабо, съобщи WBPonline. Предварителните резултати на Министерството на икономиката предвиждаха свиване от 0,5%.

В сравнение с август миналата година индустриалното производство е намаляло с 0,4%.

Понижението до голяма степен се обяснява със забавянето на икономиката в Китай, който е основна дестинация за японския износ.

Слабото вътрешно търсене също оказва своето влияние върху индустриалното производство. През второто тримесечие японската икономика се сви с 0,3%, най-вече заради пониженията в частното търсене, включително в нежилищните инвестиции.

Новите данни подкрепят призивите към правителството и Японската централна банка (ЯЦБ) да разширят програмата за стимули, за да избегнат рецесия.

Дори централната банка призна, че индустриалното производство в Япония е стагнирало, и го обясни с ефектите от забавянето на икономическия ръст в нововъзникващите пазари.

ЯЦБ остави политиката си за стимули непроменена при заседанието си миналата седмица, както се очакваше. Въпреки това мнозина икономисти, както и Международният валутен фонд смятат, че вероятно ще са необходими допълнителни облекчения, за да могат властите да се справят със слабите индустриално производство, износ и ръст на заплатите - факторите, които крият риск от техническа рецесия през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още