IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия е достигнала двугодишен максимум през октомври

Цените на енергията остават основният фактор, който оказва натиск върху потребителските цени

18:01 | 28.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инфлацията в Германия е достигнала двугодишен максимум през октомври, когато енергията е поевтиняла значително по-малко, предаде ДПА.

Предварителни данни сочат, че годишната инфлация в най-голямата европейска икономика се е ускорила повече от очакваното до 0,8 на сто през октомври спрямо 0,7 на сто през септември, съобщи германската Федерална статистическа служба.

Анализаторите очакваха потребителските цени този месец да останат без промяна на нивото от септември.

Октомврийската инфлация в Германия е най-високата от същия месец на 2014 година. През юли и август потребителските цени нараснаха с 0,4 на сто.

В понеделник (31 октомври) ще бъдат публикувани предварителни данни и за инфлацията в еврозоната, за които експертите очакват да покажат ускоряване на показателя.

Цените на енергията остават основният фактор, който оказва натиск върху потребителските цени в Германия, макар че темпът им на спад се е забавил от 3,6 на сто през септември до 1,4 на сто през октомври.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още