IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на Япония се извиси до осемгодишен връх

Резултатът обаче се дължи предимно на по-високата стойност на чуждестранните инвестиции поради по-слабата йена

11:41 | 08.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Излишъкът по текущата сметка на Япония, най-широкият измерител на търговията на страната с останалия свят, е по-голям от очакванията на пазара през август, след като по-слабата йена се отрази на инвестициите от чужбина, въпреки продължаващите търговски дефицити.

Излишъкът по текущата сметка възлиза на 1,65 трилиона йени (13,7 млрд. долара) през август, показват сезонно неизгладените данни на японското Министерство на финансите. В същото време пазарните анализатори, анкетирани от The Wall Street Journal и Nikkei, бяха заложили на ниво от 1,23 трилиона йени.

Япония отчита големи излишъци по текущата си сметка през 2015 г. на фона на слабата йена, която повиши стойността на чуждестранните инвестиции, изразени в йени, пише MarketWatch. Освен това напливът на чуждестранните туристи е спомогнал Япония да запише излишък и в сметката на услугите през последните месеци.

Излишъкът в първичния доход се е повиши с 35% на годишна база до 2,05 трилиона йени, рекордно ниво за месец август. В същото време дефицитът на стоки и услуги се сви със 76% на годишна база до 268,3 млрд. йени.

Излишъкът в дохода има голям принос към цялостния излишък в текущата сметка и показва промяна от годините преди финансовата криза, когато големият търговски излишък също спомагаше за излишъка по текущата сметка.

Този август търговският дефицит се сви с 61,7% на годишна база до 326,1 млрд. йени. Експортът на азиатската страна нарасна с 3,1% през август на годишна база, което е близо два пъти по-слаб темп на прираст от записаното повишение от 7,6% през август, показват данните, цитиранни от The Financial Times‎. 

Текущата сметка измерва търговията със стоки, услуги, туризма и инвестициите. Тя се пресмята като разлика между доходите на Япония от чужбина и плащанията по чуждестранни задължения, като се извадят нетните капиталови инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още