IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите сред големите производители в Япония се влошават

Индексът Tankan отчете понижение от 3 пункта до 12 пункта, което е първият спад за последните три тримесечия

10:53 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нагласите сред големите производители в Япония са се влошили през изминалото тримесечие, сочи изготвяният от Японската централна банка индекс Tankan. Това повдига съмнения дали политиката на фискални и парични стимули на премиера Шиндзо Абе би могла да допринесе още за подобряването на бизнес климата, отбелязва Ройтерс.

Индексът Tankan за нагласите сред големите производители отчете понижение от 3 пункта до 12 пункта, което е първият спад за последните три тримесечия и до голяма степен оправда очакванията на пазарите. Тези компании са понижили прогнозата си за ръст на печалбата с 3 процентни пункта до 3,8%.

Нагласите в сектора на услугите обаче са се подобрили и са достигнали до най-високото си ниво за последните десетилетия – от 23 на 25 пункта. Големите фирми са запазили плановете си за капиталови разходи, което донякъде може да успокои властите в Токио, че Япония няма да изпадне в поредна рецесия.

Основният индекс на Tankan за бизнес климата като цяло е отчел леко повишение – от 7 до 8 пункта.

Индексът може да има стойности от -100 до +100 пункта и всяка положителна стойност показва, че ситуацията е благоприятна, отбелязва Financial Times.

Не е сигурно дали смесените сигнали ще накарат Японската централна банка да разшири скоро програмата си за стимули. Тя обаче остава под натиск да предложи парични стимули, за да могат компаниите по-леко да се справят с някои негативни ефекти от развитията извън страната като забавянето на китайската икономика например. 

Tankan показа, че корпоративните нагласи в Япония са стабилни въпреки слабите икономически данни през последните месеци. Основният ни сценарий е централната банка да изчака до април, преди да представи още облекчения“, казва Юичиро Нагай, икономист в Barclays Capital Japan. „И все пак не можем да изключим възможността за допълнителни мерки още този месец, ако някой друг показател подскаже, че предстои рецесия“, допълва той.

Производителите на машини в Япония пострадаха особено тежко от ниското търсене на оборудване и индустриални роботи в Китай, показват данните на Tankan.

Както големите производители, така и фирмите извън този сектор, мочакват бизнес климатът да се влоши през следващото тримесечие. Тези настроения отразяват нарастващата несигурност дали търсенето в развиващите се пазари ще се повиши, коментира още Ройтерс.

Големите компании планират да увеличат капиталовите си разходи с 10,9% в края на фискалната година през март, което е повече от прогнозите им преди три месеца и от очакванията на пазарите.

Индексът Tankan е сред ключовите показатели за Централната банка, които тя ще следи при преразглеждането на лихвените проценти при две заседания през този месец – едно през следващата седмица и още едно на 30 октомври. Тогава се очаква да бъдат публикувани и дългосрочните икономически прогнози за Япония.

Японската централна банка (BoJ) не е предприемала никаква промяна в паричната си политика от почти една година насам, 
 откакто разшири програмата си за стимулиране на икономиката през октомври 2014 г., въпреки че инфлацията продължава да е на ниво от около 0% през последните шест месеца, което повдига съмнения, че именно октомври ще бъде месецът на действие. 

През септември обаче институцията намали прогнозата си за износа и производството през третото тримесечие, които според нея ще останат „в общи линии без промяна“, като това вероятно е признак, че институцията се колебае дали възстановяването през периода ще е солидно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още