IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите срещу Русия се превръщат в щит срещу шока от Brexit

Рублата поскъпна най-много сред валутите в развиващите се пазари в понеделник

17:17 | 27.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рублата поскъпна най-много сред валутите в развиващите се пазари в понеделник заради спекулациите, че санкциите, които ограничиха връзките между Русия и ЕС, всъщност ще защитят руските пазари след решението на мнозинството британци да напуснат съюза, съобщи Bloomberg.

Валутата на най-големия износител на енергия в света поскъпна с 0,6% до 64,89 рубли за долар към 13 часа местно време, а към 15:15 часа един долар се обменяше за 65,31 рубли. Така валутата компенсира петъчното поевтиняване, което беше най-рязкото от два месеца. 

Санкциите на Европейския съюз и САЩ бяха наложени преди две години заради ролята на Кремъл в конфликта в Източна Украйна. Наказателните мерки предизвикаха отлив на капитали и затвориха чуждестранните дългови пазари за най-големите държавно контролирани предприятия. Докато цените на петрола се задържат на стабилни нива, рублата може да увеличи 13-процентовото си поскъпване от началото на годината, което е второто най-добро представяне в 24 развиващи се пазари, които Bloomberg следи.

„Във време, когато европейската интеграция се разпада, сравнително изолираната Русия изглежда като защитена зона за инвеститорите“, казва Юрий Тулинов, председател на звеното за проучвания в Росбанк, собственост на Societe Generale. “Най-добре е да се стои далеч от европейските активи заради несигурността и си струва да се погледне към развиващите се пазари, където Русия и рублата изглеждат доста привлекателни”, допълва той.

Русия разчита на нефт и газ за около 60% от приходите си от износ. В понеделник европейският бенчмарк Брент поскъпна с 1% до 48,90 долара за барел и ограничава 5-процентовия спад от петък. Основният борсов индекс в Москва се понижава с 0,9%.

„Не мисля, че местният руски пазар е напълно имунизиран към настоящото избягване на риска, но докато то не влияе на цените на петрола, местните облигации ще останат доста стабилни“, казва Дмитрий Баринов от Union Investment Privatfonds във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още