IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозите си за американската икономика за 2017 г. и 2018 г.

Фондът смята, че САЩ страдат заради повишаващата се задлъжнялост, надценения долар и постоянно влошаващите се международни инвестиционни позиции

17:13 | 27.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за икономическия ръст на САЩ за тази и следващата година и се изказа критично за икономическото развитие след Голямата рецесия, предава Dow Jones Newswire.

МВФ понижи прогнозата си за растежа на американската икономика до 2,1 процента за 2017 и 2018 г. Фондът вече не очаква плановете за данъчни облекчения и фискални разходи на администрацията на президента Доналд Тръмп да дадат тласък на брутния вътрешен продукт (БВП).

През април в рамките на своя глобален доклад обаче МВФ залагаше на растеж от 2,3 процента през 2017 г. и 2,5 процента през 2018 г. в САЩ, отчасти въз основа на приноса на очакваното понижение на данъците и новите федерални разходи. Само че предвид липсата на подробности по „все още развиващите се политически планове" на американската администрация МВФ е решил да премахне от оценката си допусканите стимули.

В изявлението си след прегледа на икономическата политика на САЩ (края на т. нар. консултации по чл. 4, б. ред.) институцията посочва, че е малко вероятно стремежът на администрацията за годишен растеж над 3 процента за продължителен период да стане факт, тъй като пазарът на труда вече е на ниво, съответстващо на пълна заетост.

По-далечните перспективи пред САЩ също не са по-добри, а дори са по-лоши - 1,9 процента и 1,8 процента икономически растеж съответно за 2019 и 2020 г.

„Икономиката на САЩ не функционира толкова добре, колкото може“, казва се в доклада, като авторите в случая имат предвид неравномерното разпределение на доходите. „В сравнение с историческото представяне ръстът (през миналите години) бе твърде нисък и твърде неравномерен“.

Според МВФ Щатите продължават да страдат заради повишаващата се задлъжнялост, надценения с между 10 до 20% долар и постоянно влошаващите се международни инвестиционни позиции.

Външната позиция е малко по-слаба от средносрочните фундаменти и би следвало това да води до разумна политика. Дефицитът по текущата сметка се очаква в средносрочен план да достигне 3% от брутния вътрешен продукт, анализират експертите на МВФ.

Една от причините за намаляването на прогнозата за растеж е фактът, че по време на консултациите МВФ е останал с впечатлението, че плановете на администрацията за решаване на горните проблеми все още са много неясни. На фона на тази несигурност МВФ изхожда в базисния си сценарий от непроменени политически условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още