IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната отчита вял растеж през юни

PMI e на най-високото си ниво от 14 месеца, но експанзията се оценява като слаба

16:12 | 01.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

На фона на неуспеха на Гърция да изплати дължимите 1,6 млрд евро към МВФ се увеличиха и очакванията за Grexit (излизане на страната от еврозоната). 45% от отговорилите на анкета на Ройтерс, публикувана в понеделник, посочват, че страната ще напусне еврозоната. За сравнение, миналата седмица този процент беше 30.

Тези страхове се отразиха в ревизираните нива на индекса на производствените мениджъри по доставките (PMI) за еврозоната, измерен от Markit. Той се изкачи на 14-месечен връх със стойност от 52,5 пункта за юни. За сравнение, през май показателят отчете 52,2 пункта. Данните са в унисон с предварителните оценки, публикувани преди засилването на страховете около Гърция. Това разширяване обаче се оценява като слабо, предава Ройтерс.

„Цялостната експанзия е по-скоро вяла, отколкото впечатляваща. Това не е изненада предвид несигурността около гръцкия дълг и преговорите, на които бяхме свидетели през месеца“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Стойности над 50 пункта, отчетени от показателя, са индикатор за растеж. Индексът за производството, който е съставна част от комплексния PMI отчете ниво от 53,6 пункта, по-високо от отчетените 53,3 пункта през май.

Експанзията е възпрепятствана и от по-слабия растеж в Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната. Според Markit производството е дало само скромен тласък към цялостния ръст на икономиката.

Въпреки слабия растеж и търсене производителите покачиха цените с най-бърз темп от края на 2013 г. насам. Индексът на производствените цени се покачи до 51,0 пункта от 50,0.

Тази новина е добре дошла за Европейската централна банка (ЕЦБ), която по-рано през годината започна програма за количествени облекчения за над 1 трилион евро с цел подпомагане на растежа и инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още