IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е готова да разхлаби паричната си политика през 2015 г.

Това ще стане веднага след като инфлацията и инфлационните очаквания сигнализират за забавяне, заявиха от централната банка

15:46 | 26.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия е готова да разхлаби паричната си политика през 2015 г.

Руската централна банка обмисля потенциално смекчаване на паричната си политика от втората половина на следващата година, заяви гуверньорът Елвира Набиулина.

"Веднага след като инфлацията и инфлационните очаквания сигнализират за забавяне, ние ще бъдем готови да облекчим паричната политика", посочи тя пред депутатите в Държавната дума. "Според нашите оценки това ще бъде възможно през втората половина на годината", отбеляза Набиулина, цитирана от Bloomberg.

Руските централни банкери покачиха основната лихва с общо 4 процентни пункта от март насам до 9,5%, за да обуздаят рекордната в последните три години инфлация, ускорена от разпродажбите на рублата и двустранните санкции между Москва и Запада.

Руските пари са втората най-слабо представящата се валута в света през тази година след украинската гривна. Само за последните три месеца рублата изгуби повече от 22 на сто от покупателната си сила спрямо долара – най-много сред повече от 170-те валути следени от Bloomberg.

В следобедните часове на Стария континент в сряда рублата губи 1,18 на сто до 46,812 за един долар.

Потребителските цени в Русия нараснаха с 8,3% през октомври спрямо година по-рано, ускорявайки покачването си от 8% през септември. Темпът бе най-високият от юли 2011 г. насам и значително над средносрочна цел на централната банка за ниво от 4%.

"Ние очакваме инфлацията да започне да се забавя от второто тримесечие на 2015 г. вследствие на мерките, които предприехме. По това време влиянието на временните фактори, които доведоха до ръст на инфлацията, ще отшумят", добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Вървят по пътя на България от средата на 90-те и пускат печатницата за пари. При висока инфлация допълнителното печатанае на пари може да доведе само до още по висока инфлация и накрая до хиперинфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
kurta007
преди 9 години
Ще разхлабят и коланите ахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още