IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчетоха дефлация от 0,3% през ноември

Равнището е най-ниското от декември 2008 г. насам

17:50 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ отчетоха дефлация от 0,3% през ноември

Потребителските цени в Съединените щати са спаднали през ноември на месечна база, показаха последните правителствени данни, цитирани от WBP Online.

Индексът на потребителските цени спадна с 0,3% през единадесетия месец на годината след нулевото равнище през октомври. Данните на Министерството на труда на САЩ показаха, че равнището е най-ниското от декември 2008 г. насам.

Допълнителни данни показаха, че инфлацията се е забавила до 1,3% през 12-те месеца до края на ноември, отстъпвайки от разширението от 1,7% в предходния месец. Анкетираните по-рано експерти предвиждаха ниво от 1,4%.

Изключвайки цените на храните и енергията (т.нар базисна инфлация), индексът отчете ниво от 0,1%, което е спад от постигнатото разширение от 0,2% в предходния месец.

През 12-те месеца до края на ноември базисната инфлация пък се ускори с 1,7% при 1,8% през октомври. Анализаторите не очакваха изменение.

В своите най-нови анализи експертите от BNP Paribas посочиха, че по-лошите от очакваното данни за инфлацията не трябва да се разглеждат като притеснителен знак за бъдещите политики на Федералния резерв.

Заседанието на институцията с фокус паричната политика е очаквано с интерес най-вече поради фразата "значителен период от време". Мнозина вярват, че дори минимална корекция на реториката би могла да бъде разглеждана като сигнал за предстоящите намерения на централните банкери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още