IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен спад на американския търговски дефицит

Вносът от Китай е спаднал рекордно, а американският износ е нараснал за трети пореден месец

20:28 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Контейнерен терминал на пристанището в Маями. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Контейнерен терминал на пристанището в Маями. Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ силно се е свил през февруари, след като вносът от Китай е спаднал рекордно, а американският износ е нараснал за трети пореден месец, предаде Ройтерс.

Търговският департамент на САЩ отчете във вторник, че дефицитът се е понижил до 43,6 милиарда през февруари, което е с 9,6 на сто под дефицита от 48,2 млрд. долара през януари.

Средните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-умерено намаляване на дефицита до 44,8 млрд. долара.

Износът се е повишил едва с 0,2 на сто до 192,9 милиарда долара. Вносът е намалял с 1,8 на сто до 236,4 милиарда долара, защото потокът на китайски стоки е спаднал с 8,6 милиарда долара, основно заради силното свиване на вноса на мобилни телефони. 


source: tradingeconomics.com

По-малкият по размер дефицит предполага, че икономиката на САЩ може да нарасне през първото тримесечие с малко по-добро темпо спрямо края на 2016-а година и да отбележи още по-добър растеж тази пролет. На този етап обаче редица икономисти и анализатори прогнозират, че БВП ще се увеличи на годишна база с едва около 1% през периода януари - март след растеж с 2,1% през последното тримесечие на миналата година. Но неотдавнашният подем на американския износ би трябвало да накара американските промишлени предприятия да увеличат допълнително разкриването на нови работни места и тяхното производството, за да посрещне увеличеното търсене.

Трябва да се има предвид, че международната търговия и по-конкретно все още прекомерният търговски дефицит безспорно ще продължават да бъдат важна тема през следващите месеци с оглед на обещанията на новия президент Доналд Тръмп да работи за елиминирането на американския търговски дефицит и за увеличаването на заетостта в САЩ, коментира Ройтерс.

Търговията с Китай, която е чувствителна от политическа гледна точка, е била на стойност 23 млрд. долара, което е с 26,6 на сто под януарското равнище.

Президентът Доналд Тръмп, който отправи остри критики към китайските търговски практики по време на предизборната кампания миналата година, ще се срещне за първи път с китайския президент Си Цзинпин в края на тази седмица във Флорида. Американският президент вече определи срещата като „много трудна“, отбелязвайки, че „ние повече не можем да имаме толкова голям търговски дефицит“. Президентът на САЩ направи именно търговския дефицит с Китай една от ключовите теми по време на своята предизборна кампания, обвинявайки властите в Пекин, че манипулират местната валута (китайския юан), за да стимулират своя износ и за да оскъпят вноса на американски стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още