IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu купува дял от Uber за 600 млн. долара?

Китайската компания ще си осигури по-голям пазарен дял благодарение на навлизането на услугата за споделено пътуване в страната

13:18 | 12.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Водещата китайска търсачка Baidu купува миноритарен дял в компанията, предлагаща споделено пътуване - Uber Technologies, което дава възможност на транспортната компания да разшири бизнеса си в Китай, твърди източник, запознат с въпроса.

Uber ше получи парични и непарични активи, включително онлайн ресурсите на Baidu, пише Bloomberg.

Според Китайското национално радио инвестицията е в размер от 600 млн. долара. Благодарение на нея Baidu ще получи по-голям дял от пазара в Китай, който е доминиран от стартиращи компании, подкрепени от Alibaba Group Holding и Tencent Holdings - двете най-големи интернет компании в страната.

Този месец Uber приключи кръг на финансиране, който я оцени на 41 млрд. долара.

“Uber се нуждае от местен играч като Baidu, който наистина разбира китайския пазар”, посочва Ли Жие, анализатор на RHB Research Institute в Хонконг. По думите му Baidu се опитва да популяризира своята система за мобилно плащане, а Uber ще ѝ помогне да спечели по-голям трафик и ще популяризира услугите ѝ, базирани на локацията.

На 17-и декември Baidu ще обяви инвестицията в американския старт-ъп, посочва говорителят на китайската компания. Той отказва да коментира размера на сделката и подробностите, свързани с нея.

Говорителят на Uber пък не е открит за коментар.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Имали бол пари.. дали. Печалбата им със сигурност няма да е от превоз на пътници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още