IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber достигна пазарна капитализация от 41 млрд. долара

Компанията набра 1,2 млрд. долара в нов кръг на финансиране

14:26 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Услугата за споделено пътуване Uber обяви в четвъртък, че след новия кръг на финансиране пазарната ѝ капитализация е достигнала 41 млрд. долара. Новината накара мнозина големи инвеститори да вярват, че фирмата има шанс за огромна глобална експанзия въпреки големите предизвикателства, които среща в лицето на регулаторните органи и таксиметровите компании.

Базираната в Сан Франциско компания събра 1,2 млрд. долара финансиране, което ѝ позволява да увеличи работната си сила, да привлече нови шофьори, да тества услугата за доставки и да намали цените в някои от 250-те града, в които оперира по света. Uber е събрала осем пъти повече средства от своя най-голям конкурент Lyft, пише The Wall Street Journal.

Финансирането е вот на доверие към съоснователя и главен изпълнителен директор на Uber Травис Каланик, който има противоречива репутация.

В момента Uber е оценявана на 41,2 млрд. долара, което е най-високата сума за който и да е частен старт-ъп до момента. Компанията е подкрепена от компании като Delta Air Lines, Charles Schwab Corp, Salesforce.com и Kraft Foods Group.

Сега петгодишната компания трябва да покаже, че може да превърне мобилното си приложение в значим и печеливш глобален бизнес. Част от средствата, които е събрала в този кръг на финансиране, Uber ще инвестира в защита на своите услуги.

Фирмата води ожесточени спорове с регулаторите в много държави, в които работи. Тя е изправена пред протести на таксиметрови шофьори, забрани, закони и правила, регулиращи дейността на таксиметровите оператори.

Uber проучва и възможностите за извършването на доставки на стоки, включително сладоледи, ваксини срещу грип и пресни ястия.

В този кръг на финансиране са се включили няколко нови инвеститори, включително Quatar Investment Authority, Valiant Partners и Lone Pine Capital, твърди източник, запознат с въпроса. Една от най-големите фирми за венчър капитал – New Enterprise Associates, също е инвестирала в Uber, коментира друг източник, пожелал анонимност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още