IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма води преговори за придобиването на дял от хонконгски вестник

Той следва стъпките на други интернет магнати, които инвестират в печатни медии

16:37 | 23.11.15 г.
<p>
	<em>Джак Ма. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джак Ма. Снимка: архив Ройтерс

Основателят на Alibaba Group Holding Джак Ма води преговори за придобиването на дял в хонконгския издател на South China Morning Post (SCMP), пише Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. Този ход може да превърне Ма в поредния магнат от интернет индустрията, който ще придобие дял от традиционен вестник.

Според двама души, пожелали анонимност, преговорите са в напреднал стадий. Самото сключване на сделката ще бъде обявено скоро, коментира единият. Финансовите детайли обаче не са разкрити.

Някога SCMP беше най-печелившият вестник в света, но последва пътя на другите печатни медии и започна да отбелязва спад на печалбата и намаляване на тиражите, тъй като читателите се насочиха към онлайн изданията. Контролът върху вестника е непроменен, откакто Рупърт Мърдок продаде по-голямата част от своя дял в компанията на малайзийския милиардер Робърт Куок през 1993 г.

SCMP и Alibaba отказват да коментират темата. На въпрос дали се интересува от придобиването на SCMP, този месец Ма заяви в интервю, че „наблюдава много компании в момента“. Опитите на Bloomberg да се свърже с компанията на Куок, която притежава медията, не са постигнали успех.

Ма следва стъпките на главния изпълнителен директор на Amazon.com, който купи Washington Post през 2013 г. Редица интернет магнати инвестират в печатни издания в момент, в който за тях е все по-трудно да се конкурират с онлайн медиите за реклама.

Крис Хюс, един от съоснователите на Facebook, придоби мажоритарен дял в списание New Republic през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още