IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които научихме за Alibaba година след IPO-то ѝ

Компанията залага на разширяване на бизнеса си в много посоки, но е все така зависима от китайската икономика

17:25 | 03.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на китайския гигант Alibaba Group Holding се търгуват на борсата в Ню Йорк вече цяла година. Ето пет неща, които инвеститорите научиха в този период за компанията за електронна търговия, подбрани от Bloomberg. 

Цената на акциите не е нещо сигурно

Първоначалната еуфория, която последва първичното публично предлагане (IPO) на Alibaba, беше толкова силна през последвалите го два месеца, че пазарната капитализация на компанията скочи до 294 млрд. долара, което е повече от сумата, на която е оценявана Facebook в момента.

След това книжата на компанията поеха надолу, поради което компанията загуби 150 млрд. долара пазарна капитализация до края на септември 2015 г. Alibaba се оказа изправена пред предизвикателства, свързани с продаването на фалшификати през сайтовете ѝ, както и пред съдебни дела. Това я направи не чак толкова привлекателна за инвеститорите, колкото си мислеха всички. Напоследък изглежда нещата се оправят, а акциите се насочиха към най-големия си месечен ръст от листването на компанията преди малко повече от година.

Alibaba върви в посоката, в която върви Китай

Тъй като повече от 82% от приходите на Alibaba идват от Китай, компанията е много чувствителна към икономиката на страната, която отбелязва най-бавния си темп на растеж от четвърт век. За да се справи с това предизвикателство на вътрешния си пазар, фирмата залага на агресивна експанзия на места като Русия и Бразилия.

Джак Ма все още е начело

Когато милиардерът Джак Ма слезе от мястото на главен изпълнителен директор на Alibaba през 2013 г., той заяви, че иска да се фокусира повече върху филантропията и опазването на околната среда. Той може да се е отказал от поста, но няма спор кой движи случващото се в компанията. Бившият учител по английски език все още е лицето на Alibaba. Той придружи президента Си Дзинпин по време на последните му посещения в САЩ и Великобритания. Освен това пише писма, адресирани до акционерите, във финансовите отчети на Alibaba.

Разширяване

Компанията се опитва да разшири дейността си отвъд електронната търговия, придобивайки дялове във футболни отбори, филмови студия и компании в сферата на здравеопазването. През тази година тя обяви трансакции на обща стойност 14,8 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. Идеята на Alibaba е да навлезе в други области, като киното и спорта, системите за разплащания и облачните услуги. Въпросът е как ще реагират инвеститорите на тази вълна от придобивания.

Инвеститорите са на трето място

В реч през 2014 г. Джак Ма не се шегуваше, когато заяви пред бъдещите акционери, че служителите и клиентите са по-важни за компанията от Wall Street. Ма се грижи добре за работната сила на компанията, раздавайки ѝ повече от 4 млрд. юана (630 млн. долара) през тримесечието, което приключи през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още