IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors инвестира 500 млн. долара в Lyft

Партньорството между двете компании е удар по Uber, коментира Bloomberg

16:27 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съоснователят и главен изпълнителен директор &nbsp;на Lyft Логан Грийн. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Съоснователят и главен изпълнителен директор  на Lyft Логан Грийн. Снимка: Архив Ройтерс

General Motors ще инвестира 500 милиона долара в Lyft – най-големия конкурент на Uber, съобщи Bloomberg. Така калифорнийският стартъп ще се оценява на 5,5 млрд. долара и получава ключов партньор в глобалната битка с Uber.

Инвестицията, която е част от финансиране на Lyft на стойност 1 милиарда долара, е най-големият ход от страна на автопроизводител на фона на бързия растеж на компаниите за споделено пътуване. 

За кръга стана ясно през декември, когато Bloomberg цитира документите. Според анализаторите този кръг може рязко да увеличи оценката на най-големия конкурент на Uber Technologies в САЩ.

GM и Lyft обявиха, че ще си сътрудничат за разработването на мрежа от автономни автомобили, които клиентите могат да поръчват. В по-краткосрочен план най-големият автоконцерн в САЩ ще предложи на шофьорите на Lyft автомобили под наем, които ще са на разположение в хъбове в големи градове в САЩ.

Президентът на GM Dan Аман става член на борда на Lyft в рамките на сделката. Той очаква автомобилната индустрия през идните пет години да се промени повече, отколкото се е променила през последните 50. „Искаме да направим така, че да сме на гребена на вълната на тази промяна“, казва Аман.

Той опредeли инициативата като „съюз“ с Lyft. Вместо да стои неутрална в борбата между Uber и Lyft GM инвестира заради “нивото на интеграция и сътрудничество, което ще се изисква, особено в дългосрочен план“, допълва Аман.

Травис Каланик, главният изпълнителен директор на Uber, която също инвестира агресивно в автономни коли, заяви, че ще отнеме между 5 и 15 години, преди такива автомобили да заработят в САЩ.

Партньорството между GM и Lyft е удар по Uber, коментира Bloomberg.

Sidecar, друг стартъп, който предлага услуга за споделено пътуване, заяви през декември, че прекратява дейност. Uber привлече над 10 милиарда долара финансиране и инвестира агресивно, за да расте. При последната серия финансиране компанията беше оценена на 62,5 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още