IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber и Lyft изтласкаха от пазара третия си конкурент в САЩ

Sidecar Technologies Inc. прекратява услугите си по споделен превоз и доставки

11:43 | 30.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sidecar</em></p>

Снимка: Sidecar

Sidecar Technologies Inc. - третата по големина американска алтернативна услуга за споделяне на автомобили, обяви, че ще сложи край на операциите си за споделяне на превоз и на доставки заради силната конкуренция на по-популярните си конкуренти Uber Technologies Inc. и Lyft Inc.

Един от пионерите в концепцията за споделената икономика, Sidecar ще прекрати услугите си на 31 декември, обявиха съоснователите на компанията Сунил Паул и Джахан Кана в постинг  в корпоративния блог. Стъпката щяла да помогне за прокарване на пътя към „следващото голямо предизвикателство за 2016 г.“, пишат те. 

„Спирането на услугата Sidecar е разочарование за нашия екип и нашите фенове", казват Паул и Кана в изявлението си. „Въздействието от нашата дейност обаче ще се усети за поколения напред".

Основана преди четири години, Sidecar създаде едно от първите приложения, за да се опита да проследява дестинации за споделяне на маршрути, намаляване на разходите на пътниците и  и на доставките, според неговите създатели.  Според CB Insights тясно специализираната и базирана в Сан Франциско компания измести фокуса си от превоз на пътници до превоз на стоки, след като не успя да се конкурира с Uber и Lyft. 

„Те се конкурират с много силно финансирани фирми и нямат същата база с шофьори, каквато имат другите фирми", казва Никил Кришнан, технологичен анализатор в CB Insights. „Дори когато преместиха фокуса към транспорт на стоки, те се конкурират с Postmates, а дори и Uber вече превозва стоки".

Sidecar успя да привлече около 35 милиона долара според Маргарет Райън, говорител на компанията. Тази сума бледнее в сравнение с привлечения от Uber и Lyft рисков капитал. Bloomberg News съобщи по-рано този месец, че Uber търси 2,1 милиарда долара в нов кръг на финансиране, който да оцени компанията на 62,5 милиарда долара. Lyft, който е номер две на пазара в САЩ, в момента се опитва да повиши финансирането си с 500 милиона долара, според фондонабирателни документи, получени от Bloomberg през миналия месец. Сред инвеститорите са Union Square Ventures, Google Ventures и Ричард Брансън.

Технологичният стартъп Uber навлезе с услугата си UberХ в България на 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяват контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване. Компанията имаше около 40 хил. потребители в София.  Припомняме, че в края на септември Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики". 

ВАС се произнесе само процедурно относно незабавното изпълнение на решението на КЗК, без да се произнася по съществото на спора. Съдът не е потвърдил "че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики". Тепърва предстои ВАС да разглежда по същество жалбата на Uber срещу решението на КЗК. С други думи, ВАС все още не се е произнесъл дали Uber нарушава законите, или не.

На 5 октомври Радуков обяви, че услугата Uber Х е спряна временно в София.

Мобилната услуга за споделено пътуване Lyft, която е най-големият конкурент в САЩ на Uber Technologies Inc, очаква да отчете брутни годишни приходи в размер на над 1 млрд. долара, стана ясно преди около месец. Минаването на тази граница предполага, че притежаваната от частни лица Lyft е увеличила пазарния си дял в някои американски градове въпреки конкуренцията от страна на Uber, който се счита за по-голям и по-добре финансиран стартъп. Нетната печалба на Lyft възлиза на 130 млн. долара през 2014 г., според финансови документи на компанията, цитирани от Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още