IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди глобите за Юбер

От Uber България засега нямат коментар за бъдещата си реакция

16:55 | 28.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди глобите за Юбер

Върховният административен съд (ВАС) потвърди незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В. Двете компании предлагат от декември 2014 г. насам в София платформата за споделено пътуване UberX. 

От Uber България засега нямат коментар за случилото се, но обещаха такъв до края на деня. 

Припомняме, че КЗК установи, че при предоставянето на услугата за превоз на пътници UberX двете компании са извършили нарушения на общата забрана по чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията и им наложи имуществени санкции, всяка от които в размер на 50 000 лв.

КЗК наложи санкции на двете дружества по 50 000 лв. също и за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация. 

По-късно компаниите поискаха от ВАС да преустанови незабавното изпълнение на решението. Въпреки това обаче съдът приема, че установените от КЗК нарушения засягат обществен интерес.

Според магистратите по-важни в случая са спазването на добросъвестната търговска практика при превоза на пътници, както и осигуряването на живота и здравето на гражданите чрез безопасен транспорт.

Според ВАС няма пречки санкционираните от КЗК предприятия да осъществят планираните от тях инвестиции в страната при спазване на националното законодателство.

Технологичният стартъп е представен с услугата си UberХ в България от 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяват контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу „Юбер България“ ООД с цел да се установи дали компанията осъществява нелоялна конкуренция спрямо таксиметровите превози. Производството е образувано по искане на „О`Кей Супертранс“ АД.  

Припомняме, че през април и Столична община подаде сигнал заради услугата „UberX“, която е алтернатива на градския транспорт и таксиметровия превоз на пътници. Според Столична община сигурността представлява проблем, независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна, защото пътникът получава име, снимка и регистрация на автомобила. Общината се обърна към Комисията за становище дали предлагането на услугата превоз на пътници срещу заплащане без нужните регистрации за това не създава предпоставки за нелоялна конкуренция.

От компанията пък твърдят, че предоставят само платформа за алтернативен транспорт, но не и таксиметрова услуга.

В редица европейски страни има съдебни процедури срещу компанията заради нарушени правила за лицензиране на таксиметрови услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още