IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК проверява Uber и по сигнал на "О`Кей Супертранс"

Образувано е производство по Закона за защита на конкуренцията

11:07 | 13.05.15 г. 1
КЗК проверява Uber и по сигнал на "О`Кей Супертранс"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство срещу „Юбер България“ ООД с цел да се установи дали компанията осъществява нелоялна конкуренция спрямо таксиметровите превози. Производството е образувано по искане на „О`Кей Супертранс“ АД. 

Припомняме, че през април и Столична община подаде сигнал заради услугата „UberX“, която е алтернатива на градския транспорт и таксиметровия превоз на пътници. Според Столична община сигурността представлява проблем, независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна, защото пътникът получава име, снимка и регистрация на автомобила.

Общината се обърна към Комисията за становище дали предлагането на услугата превоз на пътници срещу заплащане без нужните регистрации за това не създава предпоставки за нелоялна конкуренция.

Тогава КЗК образува производство за проучване на евентуално извършено нарушение на ЗЗК от страна на регистрираните в Нидерландия компании „Юбер Б.В.“ (Uber B.V.) и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ (Rasier Opеrtions B.V.).

Услугата UberХ се предлага в България от 9 декември 2014 г., достъпна е чрез мобилното приложение на Uber. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установят контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване.

В редица европейски страни има съдебни процедури срещу компанията заради нарушени правила за лицензиране на таксиметрови услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Окей-ците да вземат да си озаптят шофьорите дето искат 10лв за 2км превоз от летището вместо да спъват всякаква алтернатива. Няма нелоялна конкуренция щото Юбер не е такси компания :) Услугата е изцяло легална защото е споделено пътуване, да припомним че преди години имаше точкова програма подкрепена от държавата за качване на стопаджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още