IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft напът да отчете брутни годишни приходи от 1 млрд. долара

Компанията участва на пазара на транспортната индустрия за 2,25 трлн. долара, казва Джон Зимър

15:45 | 18.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джон Зимър.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Зимър. Снимка: Ройтерс

Мобилната услуга за споделено пътуване Lyft, която е най-големият конкурент в САЩ на Uber Technologies Inc, очаква да отчете брутни годишни приходи в размер на над 1 млрд. долара, заявява съоснователят на компанията Джон Зимър пред Ройтерс.

Минаването на тази граница предполага, че притежаваната от частни лица Lyft е увеличила пазарния си дял в някои американски градове въпреки конкуренцията от страна на Uber, който се счита за по-голям и по-добре финансиран стартъп. Нетната печалба на Lyft възлиза на 130 млн. долара през 2014 г., според финансови документи на компанията, цитирани от Bloomberg. 

„Това показва колко големи са бизнес възможностите", заяви Зимър, съосновател и президент на Lyft. „Пазарът, в който участваме, е... транспортна индустрия за 2,25 трлн. долара“, коментира той.

Очакваната сума е общ показател за бъдещите продажби за частни компании с висок растеж. Тя обаче изисква екстраполиране на годишни нива при малко данни и е само прогноза за това какво може да постигне Lyft през следващата година, пояснява Ройтерс.

Lyft, която е технологичен посредник между шофьора и пътника, взима дял от разходите за пътуването за себе си. Смята се, че ставката е по 20 на сто и при Lyft, и при Uber. Въпреки това за Uber се счита, че в даден контекст взима по-висока ставка, а шофьори на Lyft са заявили пред TechCrunch, че при дадени обстоятелства, например ако карат дадено количество часове на седмица, компанията им възстановява взетата сума.

Ако се вземе предвид ставката от 20%, то делът на Lyft от тези 1 млрд. долара би бил около 200 млн. долара. 

За сравнение, очаква се брутните приходи на Uber да нараснат до 10,84 млрд. долара през тази година и до 26,12 милиарда долара през следващата година, показа представяне на компанията пред потенциалните ѝ инвеститори, с което Ройтерс разполага. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още