IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google спира да се грижи за сигурността на браузъра в старите версии на Android

Компанията обяви, че ходът ще засегне Android 4.3, както и по-ранните версии

10:22 | 24.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google призна, че вече не е разумно да се опитва да запълва дупките в сигурността на уеб браузъра, включен в някои от по-старите версии на нейната операционна система Android - ход, който определено може да изненада някои потребители, пише Wall Street Journal.

Гигантът от Силициевата долина е лидер по въпросите на сигурността в уеб криптирането. Но решението ѝ да остави потребителите на по-стария софтуер, изправени пред подобен риск, показва предизвикателствата, с които се сблъскват технологичните компании, когато става дума за сигурност.

Google няма да се бори с проблемите във вградените браузъри на Android 4.3, както и на по-ранните версии. Това обхваща около две трети от всички над милиард устройства, работещи с Android. Някои потребители обаче могат да използват външни, свалени от мрежата браузъри, които могат да бъдат обновявани.

Адриан Лудвиг, ръководител на подразделението на Android, отговарящо за сигурността, в петък стана първият ръководител на Google, който говори по въпроса.

“Обновяването на софтуера е едно от най-гoлемите предизвикателства в сигурността”, пише Лудвиг в публикация в блог, посочвайки, че засегнатият софтуер има повече от 5 млн. реда код и поправянето на проблемите  ще изисква “промени в значителна част от кода”.

Тази политика на Google обаче няма да се отрази на браузърите на Android 4.4, известен като KitKat, който компанията пусна през октомври 2013 г., както и на Android 5.0 - Lollipop, който се появи през ноември миналата година.

Потребителите на по-старите версии могат да свалят Google Chrome или Mozilla Firefo - браузъри, които все още се актуализират, посочва Лудвиг. Хората, ползващи по-стари телефони с Android не могат да обновяват своята операционна система, освен ако това не се предлага от произвoдителя на устройството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още