IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Microsoft твърди, че Motorola Mobility злоупотребява с патенти

Подобно на Apple наскоро, софтуерният концерн е подал жалба до Европейската комисия

09:58 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според Microsoft сделката на Google за Motorola ще бъде&nbsp;&quot;краят на видеото в интернет.&quot; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Microsoft сделката на Google за Motorola ще бъде "краят на видеото в интернет." Снимка: Ройтерс

Американският софтуерен концерн Microsoft е изпратил до Европейската комисия жалба срещу производителя на мобилни телефони Motorola Mobility.

В блог постинг на компанията се заявява, че Motorola се опитва да "убие видеото в интернет" с помощта на своите патенти, които отказва да предоставя при при т. нар. справедливи, разумни и недискриминационни условия на споразумението FRAND - fair, reasonable, and non-discriminatory terms.

Подобна жалба е внесла в края на миналата седмица и Apple
, а писмото бе публикувано в рамките на неотдавнашно внасяне на документи на Motorola до щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) - формата 10-K, съгласно изискванията за периодична отчетност на публичните компании.

За основополагащи патенти, които се класифицират от международни организации като имащи съществено значение за изпълнението на стандартите, които сега се прилагат, важат специалните правила на FRAND. По този начин и конкуриращи се фирми получават достъп до важни технологии, без да са изложени на натиск от страна на собствениците на патентите.

Microsoft се оплаква специално заради патенти около уеб видео технологията H.264, която е вложена както в операционната система Windows, така и в игровата конзола Xbox 360.

„Motorola призовава в съдебни дела и от двете страни на Атлантика продуктите на Microsoft да бъдат снети от пазара или концернът да премахне определените в стандарта начини за просвирване на видео и свързване към безжичните мрежи“, пише вицепрезидентът на Microsoft и правен експерт Дейв Хайнер в блога. „Единствената основа на този подход е, че продуктите използват стандарти на индустрията, за които Motorola държи патенти. Когато браншът е приел тези стандарти, всички разчитахме на това, че Motorola ще спази обещанието си“.

Според Хайнер Motorola иска по 22,50 долара за нетбук на стойност 1000 долара, който използва 50 патента на Motorola, свързани с видео стандарта H.264. Microsoft обаче трябвало да получи лиценз и от 29 други компании, за да ползва този стандарт. Останалите фирми, включени в организацията MPEG LA, изискват обаче само "2 цента за общо над 2300 патента“.

Онова, което Хайнер обаче не споменава е, че Microsoft принуждава реципрочно производителите на Android смартфони да плащат лицензи за всяко продадено устройство с тази операционна система, припомня ZDnet. Motorola е един от малкото производители, които засега се противопоставят на тези искания. Според изчисления на анализатори от Goldman Sachs Microsoft печели от всяко продадено Android устройство по между 3 и 6 долара.

Както е известно, Motorola предстои да бъде придобита от разработчиците на Android – Google, за 12,5 млрд долара. През миналата седмица Европейската комисия и американското министерство на правосъдието подкрепиха след обстойни изследвания придобиването. Преди това Apple и производителят на смартфони с Android – Motorola, водиха продължителна патентна битка. За последно съдът в Манхайм обаче не уважи жалба на Motorola срещу Apple. 

В своя блог Хайнер се обявява срещу това сливане, което той описва като "края на видеото в интернет". В лицето на V8 Google разполага с конкурентен на H.264 видео кодек, който, за разлика от MPEG LA, е свободен за безвъзмезднно ползване под формата WebM.

Междувременно Motorola отговори на обвиненията на Apple. Компанията се е опитала в продължение на години да сключи справедливо и разумно лицензионно споразумение с Apple. Производителят на iPhone обаче винаги се е противопоставял на това. ЕС вече започна разследване за картел срещу Samsung след жалба на Apple. В случай на нарушение компанията може да бъде глобена с до 10% от годишните си приходи от продажби. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още