IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Samsung се свива за пето поредно тримесечие

Евтините китайски и индийски смартфони продължават да тежат върху пазарния дял на компанията

10:04 | 30.07.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант Samsung Electronics Co. обяви, че нетната му печалба за второто тримесечие е спаднала с 8% спрямо същия период през миналата година, след като продажбите на водещия смартфон Galaxy S6 на компанията не оправдаха очакванията, съобщава The Wall Street Journal.

Спадът е пето поредно понижение на печалбата на годишна база, най-вече заради китайските и индийските компании с ниски разходи, които продължават да натежават върху пазарния дял и маржа на печалбата на Samsung, особено в средния клас смартфони.

Нетната печалба на Samsung за трите месеца, приключили на 30 юни, възлиза на 7,75 трлн. корейски вона (4,9 млрд. долара) спрямо 6,25 трлн. вона през миналата година, заяви компанията в четвъртък.

Както и през предишните тримесечия, по-голямата част от негативните резултати се дължат на преди водещия отдел за мобилни телефони. Оперативната печалба на отдела е спаднала с 37,6% до 2,76 трлн. вона (2,36 млрд. долара) през второто тримесечие спрямо миналата година.

През април компанията представи водещия си смартфон Galaxy S6 и варианта му с извит екран Galaxy S6 Edge. Макар че новите телефони бяха изключително добре приети от анализатори и специализирани медии, Samsung явно е направил доста грешна преценка за това колко устройства Galaxy S6 Edge ще искат потребителите, което доведе до недостиг на смартфона и непродадени бройки от модела Galaxy S6.

Като цяло маржът на оперативната печалба на отдела се е понижил сериозно до 10,6% от 15,5% през второто тримесечие на миналата година и остава непроменен спрямо първото тримесечие на тази година.

Според анализаторите средната продажна цена на смартфоните на Samsung е спаднала с повече от 10% до под 300 долара през последното тримесечие на фона на все по-силната конкуренция от нискоразходни съперници в региона.

Междувременно конкурентът Apple Inc. успя да запази високите цени на популярния си iPhone през същия период с ръст на средната продажна цена от над 100 долара до 662 долара.

Очаква се цената на смартфоните на Samsung да продължи с негативната си тенденция заради трудностите, които южнокорейският електронен гигант изпитва в разнообразяването на продуктите си на фона на все повечето конкурентни модели смартфони.

В опит да омекоти продължаващия спад на печалбата Samsung реши да изтегли във времето пускането на водещото си хибридно устройство между смартфон и таблет, което най-вероятно ще се казва Galaxy Note 5 и ще се фокусира върху бизнес потребителите. Устройството ще бъде представено на 13 август – три седмици преди предварително обявената дата.

На събитието компанията ще пусне и по-голяма версия на Galaxy S6 Edge, твърдят източници, с което тя ще се опита още веднъж да използва популярността на извития смартфон, за да постигне печалба.

Цялостната картина по отношение на печалбата на Samsung щеше да бъде много по-лоша, ако не беше силното представяне на бизнеса с компоненти на компанията, който включва чипове памет, процесори за мобилни телефони и дисплеи.

Бизнесът с полупроводници отчита ръст на оперативната печалба за второто тримесечие от 83% спрямо миналата година, достигайки до 3,4 трлн. вона.

Част от тази печалба идва от чиповете памет, където Samsung доминира и заема първо място в света по продажби. Отделът има още едно предимство заради другата част от бизнеса си - процесори за мобилни устройства, които са "мозъците" на смартфоните и освен в собственото производство на компанията се продават и на външни клиенти.

Анализаторите смятат, че тази част от бизнеса отчита първата си печалба за тримесечието от повече от година, въпреки че Samsung не разкрива детайли за представянето на отдела.

Като цяло приходите на технологичния гигант за второто тримесечие са се понижили с 7,3% спрямо същия период през миналата година до 48,54 трлн. вона (51,5 млрд. долара).

Паричната позиция на компанията остави почти същата с около 61,8 трлн. вона в брой и краткосрочни активи в баланса си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
"Евтините китайски и индийски смартфони продължават да тежат върху пазарния дял на компанията"Да,да........И един мормод завиваше шоколади !Как пък същите "евтини" китайски и индийски телефони не се отразиха на продажбите на "овошките" ????"Макар че новите телефони бяха изключително добре приети от анализатори и специализирани медии........"Ама естествено,че ще бъдат приети добре от "специализираните медии"........Най-вече от "добре платените специализирани медии".......:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още