IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвременните бизнес лидери – загубени сред тоновете данни

Един от ключовите проблеми на мениджърите днес е липсата на емпатия, твърди експерт

09:40 | 01.06.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съвременните корпоративни лидери се губят все повече сред необятните обеми от информация, които получават. А измежду всички цифри изчезва усетът им за добра работа с екипи. Това коментира по време на конференцията IBM SEE BusinessConnect 2016 в Будапеща Николаос Димитриадис, директор развитие в Университета на Шефийлд.

По думите му напоследък в медиите все по-често се появява информация, че „психопатите“ всъщност са добри лидери, защото умеят перфектно да анализират информацията, която получават от света. Има силна връзка между психопатията и лидерството, но в дългосрочен план обаче това не е работещо, защото колкото повече се върви в тази посока, толкова повече хората губят доверие в бизнеса, коментира още Димитриадис.

По думите му през миналата година публичното доверие в бизнеса е спаднало цели пет пъти спрямо предходната година, а проблемът е именно липсата на емпатия.

Димитриадис цитира изследване на Международния икономически форум, което разкрива, че лидерите, които показват съпричастност, се представят много по-добре в дългосрочен план от онези, които не го правят.

Работейки с поколението на т.нар. millenials (хората, родени между 1980 и 2000 г.), компаниите трябва да знаят, че тези млади хора се нуждая от усещането, че допринасят за нещо по-голямо, че помагат не само за личното си развитие, но и за това на обществото, обясни още Димитриадис.

Дефицитът на емпатия е проблем, за който се говори отдавна. Американският държавен глава Барак Обама го изтъкна още през 2007 г. в своя реч, посочвайки, че съвременната култура „обезкуражава съпричастността“ и това е проблем за самия бизнес.

Колкото по-малко емпатия има, толкова по-голям е нарцисизмът, коментира Димитриадис. По думите му това е пагубно за бизнеса. От друга страна, колкото по-висок е социалният статус на човека, толкова по-малка е съпричастността, която той показва, допълни той.

В този смисъл „психопатите“ успяват да не бъдат съпричастни, да са брилянтни в анализа на данни, да правят перфектните ходове за момента, използвайки т.нар. когнитивна емпатия, но тя не е толкова близо до емоционалната емпатия, нужна за екипната работа.

„Лидерите трябва да знаят едно: Отнасяйте се с хората така, както те искат да се отнасяте с тях“, обобщи Димитриадис. Според него ролята на добрия мениджър не е да блокира стреса, а да го трансформира в нещо полезно.

„Ако искате да разберете как се чувстват служителите или клиентите ви, просто застанете на тяхното място. Това ще отговори на всичките ви въпроси. Емпатията е единственият начин да не се превърнете в корпоративните „психопати“, от които светът се страхува, или в киборг, ако не и в по-лошото – в комбинация от двете“, коментира с усмивка Димитриадис за финал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Приятелю, тука бъркаш АМА МНОГО! Тя е шеф на хора не на технология. Точно в това е трагедията много често, че се издига на шефска позиция некой хакер дебъгер, дето по-лесно общува с машините отколкото с хората и резултатите са трагични
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Няма вече истински лидери. Едно време старшината беше истински лидер. Максимата му беше "Мисълта убива действието", а когато чуеше "Старшина?" отговаряше "Не може" Така се управлява ефективно, а не с бизнес анализи на данни, от метросексуални костюмари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
За тъпо парче като тебе и това е много...обирай си крушите ако ти стиска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 7 години
след "изкуствен интелект", трябва да ви уча какво значи и думата "лидер" ли ?Точно доверието е сринато защото няма лидери, а има бюрократи.Пример, на последните ми две работи шеф (жена, дето уж били малко) на техническия отдел беше бизнес администратор ... е как си шеф на нещо което даже и на теория не си чел. Тоест силните ти качества са че си лаладжия и булшитър, ръководещ хора с чиято работа не си запознат.Съвременните бизнес бюрократи загубени сред тоновете данни. е коректното заглавие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
YoanaCh
преди 7 години
Нови думи, стар феномен, дефиниран още през 2003: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Corporation_%28film%29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още