IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba изненада неприятно инвеститорите с ново отлагане на отчета си

Компанията обмисля продажбата на мажоритарен дял в Westinghouse

10:09 | 14.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Toshiba няма да спази крайния срок за обявяването на финансовите си резултати за третото си фискално тримесечие. Решението нанесе удар върху доверието на инвеститорите, пише Bloomberg.

Компанията е кандидатствала за удължаване на срока до 11 април, тъй като иска повече време, за да може да завърши одиторския преглед на резултатите за отчетния период, който завърши на 31 декември.

Акциите на Toshiba понижиха стойността си с 8,8% по време на сутрешната търговия, като това беше най-големият спад в рамките на деня от близо три седмици. 

В центъра на проблемите на Toshiba е американското подразделение за ядрена енергетика Westinghouse Electric, което може да отпише 712,5 млрд. йени (6,2 млрд. долара).

Toshiba трябваше да обяви финансовите си резултати днес, но заяви, че има нужда от повече време, тъй като прави вътрешно разследване в звеното в САЩ. Освен това разкри, че заради забавянето си не е успяла да получи подпис от одиторите върху отчета.

“Днес акциите понижават цената си заради нарастващите опасения от делистване”, твърди Казунори Ито, анализатор на Morningstar Investment Services.

В изявление, направено днес, Toshiba заяви, че одиторът ѝ не смята, че разследването в Westinghouse ще има голямо влияние върху бизнеса ѝ и няма да има нужда да ревизира първоначалните си прогнози за финансовите си резултати.

По-рано днес Toshiba обяви, че обмисля продажбата на мажоритарен дял в подразделението си за ядрена енергетика Westinghouse, тъй като компанията се сблъсква с отлагания на строителство и отписване на милиарди долари от този бизнес, пише Bloomberg.

Базираната в Токио компания преоценява позицията на Westinghouse в групата и може да се стигне до деконсолидация чрез продажбата на контролиращ дял.

Toshiba е пропускала срокове за обявяване на отчетите си и и преди. Това се случи два пъти във връзка със счетоводния скандал през 2015 г. Тогава тя отложи отчета си с около четири месеца. На теория няма ограничение за това колко пъти една компания може да кандидатства за удължаване на този период.

В 16 ч. местно време днес в Токио президентът на Toshiba Сатоши Цунакава ще даде пресконференция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 7 години
гоуем кеф.фед уби пазара и направи сички гоуеми фирми на енрон.Секи инвестор си вика: ше купувам сащ 30 и компаниите в него - само пичелим. Обаче, без коректори, без пазар, дори енроните почнаха да се задъхват и регистрират понижениа. АМИ СЕГА?Е НИЩО, КУПИ СИ АМЕРИЧКИ ДЪЛГ. МНОО ПИЧЕЛИВШ...........муахахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още