IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над Toshiba се смрачават

Неочаквано компанията отложи обявяването на финансовите си резултати и разкриването на загубата, свързана със своя бизнес с ядрена енергия

09:24 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският технологичен концерн Toshiba неочаквано отложи обявяването на финансовите си резултати за тримесечието, както и разкриването на загубата, свързана със своя бизнес с ядрена енергия. Всичко това изпрати акциите на компанията надолу, тъй като инвеститорите са притеснени за бъдещето ѝ, предава Ройтерс.

Toshiba беше заявила, че ще обяви данните за отписването по обяд, заедно с най-новата си прогноза. Но по-късно обяви в имейл, че “не е готова” да предостави подробности.

Информационната агенция Kyodo обяви, позовавайки се на финансов източник, че отлагането се дължи на проблемите на Toshiba в дискусиите с одиторите.

“Отлагането показва, че компанията е в хаос”, коментира Макото Кикучи, главен изпълнителен директор на Myojo Asset Management. “Можем да предположим, че компанията не отлага обявяването на финансовите си резултати заради добри новини. Пазарът спекулира, че Toshiba ще обяви резултати, които са по-лоши от тези, за които вече се говори”.

Малко по-късно, компанията обяви, че председателят на компанията Шигенори Шига подава оставка заради загубата.

Акциите на компанията, които бяха започнали да се понижават през деня, отписаха над 9% от стойността си до 226,2 йени по време на ранната следобедната търговия.

Цената на застраховането срещу кредитното неизпълнение на Toshiba се повиши, като на компанията ще ѝ струва между 357 и 359 хил. йени годишно в рамките на петгодишен период да си осигури 10 млн. долара под формата на облигации.

Toshiba не е обявила и кога ще разкрие финансовите си резултати. Тя ще трябва да се съобрази с удължаването на крайния срок за това, даден от регулаторите. В противен случай ще бъде отстранена от борсата.

Компанията два пъти е отлагала обявяването на отчета си през 2015 г. във връзка с проблемите, свързани със счетоводния ѝ скандал за 1,3 млрд. долара.

Говорителката на Toshiba заяви, че компанията може и да отложи планираната за днес пресконференция на главния изпълнителен директор Сатоши Цунакава, в рамките на която се очакваше той да очертае перспективите пред звеното за ядрена енергетика на Toshiba и новини относно усилията на конгломерата да набере капитал, включително продажбата на дял от бизнеса с чипове в Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още