IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba се готви да разкрие каква точно е загубата на бизнеса ѝ с ядрена енергия

Очаква се компанията да обяви новините заедно с отчета си за тримесечието

16:06 | 13.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският технологичен конгломерат Toshiba Corp ще разкрие във вторник повече информация за отписването на близо 6 млрд. долара във връзка със загубите на американското му звено, занимаващо се с ядрена енергетика. Така компанията ще насочи вниманието на инвеститорите към усилията си да се справи с този проблем и с другите си счетоводни главоболия, предава Ройтерс.

Конгломератът предупреди за отписването на милиарди долари още през декември – само година след счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара.

Източник, запознат с въпроса, твърди, че финансовата загуба ще бъде обявена заедно с финансовите резултати за тримесечието и ще достигне 700 млрд. йени (6,2 млрд. долара) – сума, която ще унищожи акционерния капитал на компанията.

Toshiba, чиято пазарна стойност се сви почти наполовина, откакто стана ясно, че може да загуби доста средства през декември, се очаква да обяви и перспективите за своето звено за ядрена енергия и да даде нова информация на инвеститорите относно своите усилия за набиране на капитал, включително чрез продажбата на дял от бизнеса си с чипове за памет.

"Сега въпросът пред Toshiba е как да продължи напред“, коментира Масахико Ишино, анализатор в Tokai Tokyo Research Center.

По думите му Toshiba ще трябва да покаже, че може да остане конкурентоспособна в индустрията с чипове.

Припомняме, че компанията предложи 19,9% дял от своя бизнес с чипове на инвестиционни фондове и конкуренти, в това число Bain Capital SK Hynix и Micron Technology.

В четвъртък източник заяви, че Toshiba е получила оферти за между 200 и 400 млрд. йени за дела – сума, която може да покрие тази от 300 млрд. йени, която компанията иска да набере. Тя предпочита няколко инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още