IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Toshiba отбелязаха 16% спад на цената

Компанията може да генерира по-голяма загуба от тази, която обяви пред кредиторите

13:30 | 19.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на японската технологична компания Toshiba понижиха стойността си до най-ниското си ниво от май насам, след като се появиха слухове, че загубата на бизнеса с ядрена енергетика може да надвиши максималния размер от 500 млрд. йени (4,4 млрд. долара), които компанията е посочила пред кредиторите си, пише Bloomberg.

Компанията поиска финансова подкрепа от Японската банка за развитие и търси пмощ и от други кредитори, писа местния ежедневник Nikkei, позовавайки се на анонимни източници, запознати с въпроса. Информационната агенция Kyodo предава, че загубата може да достигне 700 млрд. йени.

Toshiba понесе голяма загуба във връзка с придобиването на американска компания, работеща в сферата на ядрената енергетика. Акциите на компанията понижиха стойността си с 16% до 242 йени в Токио при приключването на борсовата търговия днес. Компанията обяви официално, че все още изчислява разходите.

Със спада от днешния ден стойността на Toshiba е наполовина на тази, която компанията постигна в средата на декември, когато изненада инвеститорите с новината за отписването на милиарди долари заради придобиването. Неочакваният ход следва счетоводния скандал от 2015 г., който доведе компанията до рекордна загуба и я принуди да съкрати служители и да продаде част от бизнеса си. По-рано Toshiba обяви, че обмисля отделянето на своето подразделение за чипове, за да набере повече средства.

Освен това компанията обмисля да продаде част от активите си, в това число дял от операциите си, свързани с чипове, за да набере 300 млрд. йени, писа NHK по-рано днес, цитирайки анонимни източници.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още