IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba ще се срещне с кредиторите си

Притесненията за компанията са свързани със скорошната новина, че може да загуби милиарди заради придобиване

14:04 | 06.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Toshiba планира да се срещне с банките кредитори във вторник (10 декември), за да обясни какво ще направи във връзка с евентулната загуба на стотици милиарди йени заради придобиване на американска компания за ядрена енергетика, предава Ройтерс, позовавайки се на информация от трима банкери.

Представители на кредиторите са коментирали пред информационната агенция, че очакват компанията да поиска да не плаща дълговете си, докато текат дискусиите за това какви действия са необходими за подпомагане на конгломерата.

Официалните представители на Toshiba не са открити веднага за коментар. 

Общите заеми могат да бъдат застрашени, защото пониженията на кредитния рейтинг поставят Toshiba в нарушение на споразуменията, посочват банкерите, като допълват, че за тях е обичайно в такива ситуации да се отказват от исканията си, за да се избегне криза.

Toshiba все още се възстановява от счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара от 2015 г. Миналия месец тя шокира инвеститорите, като обяви, че може да загуби милиарди йени заради сделка за придобиването на американска фирма за ядрена енергетика.

Срещата във вторник е смятана и за знак на подкрепа към Toshiba, посочват банкерите. Те твърдят, че не очакват компанията да представи нова, важна информация по време на срещата, смятана за даване на старт на процеса за създаване на спасителни планове.

Топ мениджърите на Toshiba са заявили, че ще се справят със загубата на бизнеса с ядрена енергетика до края на февруари, докато други източници на Ройтерс посочват, че очакват Toshiba да даде на банкерите си представа за мащабите на проблема до края на този месец.

Председателят на компанията Шигенори Шига заяви в четвъртък, че Toshiba очаква банките “да продължат да предоставят подкрепа”.

Източник, близък до конгломерата, твърди, че загубите, свързани с придобиването на американския бизнес, могат да достигнат 500 млрд. йени (4,3 млрд. долара). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още