IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови счетоводни обвинения срещу Toshiba

Между 2012 и 2014 г. печалбата на поделението за компютри е била надута с 40 млрд. йени, въпреки че целите въобще не са били постигнати

10:25 | 04.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Toshiba Corp. се обезцениха с над пет процента в началото на днешната сесия, след като медии съобщиха, че японският технологичен концерн се сблъсква с нови счетоводни обвинения.

Комисията за борсовия надзор подозира индустриалната група, че в периода между 2012 и 2014 г. печалбата на поделението за компютри е била надута, въпреки че целите въобще не са били постигнати, пише авторитетният вестник Asahi Shimbun. Изданието се позовава на неидентифицирани вътрешни източници, а Toshiba засега не коментира темата.

Според медията в този период японският конгломерат е "разкрасил" печалбата си с 40 млрд. йени (339,59 млн. долара).  Вестникът твърди, че надзорният орган ще представи твърденията си за счетоводните измами пред прокурори, които преди това са отказали да разследват случая поради липса на доказателства. 

Разкритията добавят нови затруднения към поредицата от счетоводни проблеми, в които се забърка Toshiba.

Конгломератът тъкмо се опитва да преживее сериозна афера, свързана с дългогодишни манипулации на балансите си. През миналата седмица се стигна и до понижение на рейтинга на компанията от рейтинговите агенции, след като концернът призна, че може да се наложи да направи отписване в милиарден размер заради ядреното си поделение в САЩ.  Сумата е свързана с придобиването на част от бизнеса на Chicago Bridge & Iron през декември миналата година за 229 млн. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още