IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba може да загуби стотици милиарди йени заради придобиване

Засилват се опасенията за счетоводните дейности на компанията

12:16 | 27.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският конгломерат Toshiba заяви, че може да отчете загуба на стотици милиарди йени във връзка с придобиването на американска компания за ядрена енергетика. Предупреждението доведе до спад на цената на акциите на Toshiba с цели 12% и разпали опасения за счетоводните ѝ дейности, предава Ройтерс.

В изявлението си компанията не посочва колко точно очаква да загуби. Сумата е свързана с придобиването на част от бизнеса на Chicago Bridge & Iron през декември миналата година за 229 млн. долара.

Според местни медии потенциалната загуба е в диапазона 100-500 млрд. йени (850 млн. до 4,3 млрд. долара).

Огромната загуба ще бъде пореден удар за конгломерата, който се надява да се възстанови от счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара, както и отписването на над 2 млрд. долара от стойността на нейния бизнес в сферата на ядрената енергетика през предходната фискална година.

Том О'Съливан, бивш инвестиционен банкер и основател на консултантската фирма Mathyos Japan, посочи, че придобиването е съвпаднало с глобата от японските регулатори за счетоводните нередности на Toshiba.

"Това показва, че контролът на корпоративното управление на една от най-големите японски компании може да е изключително слаб“, допълва той, добавяйки, че събитията могат допълнително да подкопаят доверието в Toshiba и значително да отслабят нейните международни пълномощия в сферата на ядрената енергетика.

Toshiba обяви, че във вторник ще бъде проведена среща на борда на директорите и едва след нея ще бъдат правени допълнителни коментари.

От завършването на сделката с CB&I двете фирми се конфронтираха относно някои изчисления и за това кой трябва да поеме потенциалните задължения, свързани с превишаването на разходите по два забавени проекта в САЩ

Акциите на Toshiba, които са внимателно следени на борсата в Токио, завършиха търговията с 12% понижение на стойността. Имаше момент, в който спадът беше 16%, до най-ниското ниво от повече от месец.

Toshiba, която сега е ръководена от новия главен изпълнителен директор Сатоши Цуканава, прогнозира нетна печалба за годината от около 145 млрд. йени, което е по-добро представяне от миналогодишната загуба от 460 млрд. йени. Това се дължи на силното търсене на чипове за памет от китайските производители на смартфони. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още