IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba се отърсва от счетоводния скандал

Компанията генерира оперативна печалба от 721 млн. долара за последното тримесечие

13:39 | 11.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският конгломерат Toshiba генерира оперативна печалба за тримесечието от юли до септември, благодарение на търсенето на нейните чипове памет NAND от китайските производители на смартфони, предава Ройтерс.

Бумът в търсенето е благословия за Toshiba, която се опитва да се възстанови от счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара, като се фокусира повече върху чипове, ядрена енергетика и социална инфраструктура, докато се отказва от непечелившите части на бизнеса си.

Toshiba отчете оперативна печалба от 76,7 млрд. йени (721 млн. долара) за второто тримесечие, спрямо загубата от 82,6 млрд. йени през същия период година по-рано. Резултатът почти съвпада с ревизираната прогноза, която компанията обяви в края на октомври.

Toshiba повиши прогнозата си за годишната си печалба с 50% по-рано тази седмица и вече очаква тя да достигне 180 млрд. йени. За сравнение, за миналата година конгломератът генерира 708,74 млрд. йени.

В допълнение към големите поръчки от китайски производители на смартфони, които са нетърпеливи да обновят чиповете в своите устройства с такива с по-голям капацитет за съхранение на данни, Toshiba получава допълнителен тласък от iPhone 7 на Apple.

Toshiba прогнозира, че подразделението ѝ за чипове и устройства ще допринесе най-много за печалбата ѝ, генерирайки 130 млрд. йени през тази фискална година.

Но анализатори твърдят, че последиците от счетоводния скандал може да ограничат възможностите на Toshiba да направи необходимите инвестиции, които са от решаващо значение за това да остане конкурентоспособна в световната индустрия с чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още